Masivul Penteleu face parte din Carpații de Curbură, aparține de lanțul muntos al Carpaților Orientali și se află la extremitatea estică a Munților Buzăului, fiind despărțit de Munții Vrancei de culoarul văii Bâsca Mică iar de masivul Podu Calului de culoarul văii Bâsca Mare. Masivul Penteleu are șapte vârfuri ce depășesc 1500 m altitudine: Vârful Penteleu 1772m (cel mai înalt punct al masivului), urmat de vârful Viforâta 1667 m, vârful Corâiu 1608 m, vârful Ciulianoş 1602 m, vârful Crucea Fetei 1577 m, vârful Bălescu 1557m și vârful Piciorul Caprei 1520 m.
Traseu vârful Penteleu
Valea Bâsca Mare 650m (DC173)(Gura Cernatului) - Șaua Cernatu 1385m - Stația Meteo Penteleu - vârful Penteleu 1772mmarcaj: BR

vârful Penteleu 1772m - vârful Viforâta 1677m - Șaua Cășeria 1535m
marcaj:nemarcat
Șaua Cășeria 1535m - Golul Miclăuș - Șaua Căprioarei 1357m - Rezervația Milea-Viforâta - Valea Bâsca Mare(DC173)(Gura Cernatului)
marcaj: TA
- Coordonate intrare în traseu: 45°32'56.6"N 26°23'36.6"E
- Durata: 7h29'
- Distanta parcursa:21,62km
- Diferențe de nivel: 1253m
- Dificultate: mediu
- Starea marcajelor: BR (buna) - TA (marcaje vechi și rare)-(acest traseu a fost făcut și pe porțiuni nemarcate)
- Tipul traseului: circuit
- Surse de apa: izvor înainte de șaua Cernatu și la Stația Meteo Penteleu
- Obiective: vârful Penteleu
- Participanți: Erika și Toni
- Track (Trail GPS):
- Data: 12.08.2021
Drum forestier Cernatu
Apoi încă 30' până pe vârful Penteleu.
Singurul vârf din România unde găsești indicatorul spre trei mari ținuturi romanești: Transilvania, Moldova și Țara Românească.
Foto spre Stația Meteo Penteleu și masivul Podu Calului în plan apropiat și Munții Siriu în plan îndepărtat, unde am urcat ieri.

Trasee turistice Masivul Penteleu
TRASEUL 1 (traseu tematic)

TRASEUL 2 (traseu tematic)
TRASEUL 3
TRASEUL 4
TRASEUL 5
Atracții turistice din Munții Penteleu:
- Rezervația Naturală Pădurea „Milea-Viforâta” este o rezervație zoologica și forestiera cu o suprafață de 165 ha, formata din brazi și molizi seculari cu înălțimi de peste 40 m, și diametru de cca. 1 m. Aici se găsește și o specie rară de orhidee. Este o zona floristică și peisagistică deosebit de frumoasa și sălbatică, ocrotită de lege din anul 1975.
- Lacul Negru se afla, sub muchia Steghii, la o altitudine de 1050 m, în mijlocul pădurii.
- Lacul Roșu este sub culmea Penteleu, la N-E de vârful principal, la altitudinea de 1510 m, pe locul unui fost lac, cu ochiuri de apă existente mai mult primăvara.
- Lacul Hânsaru este un lac de alunecare format pe pârâul Gotiş, afluent al râului Bâsca Rozilei.
- Piatra Corbului încântă privirea oricui, impunându-se cu al ei vârf de pe care o cruce spintecă cerul. Este un loc stâncos, de unde foarte multă vreme s-a extras chihlimbar (com. Gura Teghii).
- Stânca Burduloaica sau Stânca lui Persescu (com. Gura Teghii) din valea Bâsca Rozilei este un martor de eroziune alcătuit din gresii paleogene.
- Poiana cu narcise de pe Penteleu, perioada optima de vizitare este în luna mai.
- Vârful Penteleu, cel mai înalt punct al masivului, principalul obiectiv al drumeției noastre.
Track GPS:
Acces auto: Varlaam - Valea Bâsca Mare(DC173) (loc de parcare)
S-ar putea să-ti placă si:
- 17.01.2021 - 0 CommentsSa pleci pe traseu la minus "paișpe" grade pare un pic descurajant, unii nu și-ar scoate nasul afara din casa în aceste condiții. Noi am vrut sa profitam de valul de frig din ultimele zile și ne-am gândit sa traversam Cheile Râmețului, dar am…
- 10.07.2016 - 0 CommentsTraseu: Piscul Negru 1200m - Vârful Lespezi 2522m - Șeuța Lespezilor marcaj: Șeuța Lespezilor - Căldarea Berbecilor - Strunga Doamnei marcaj: Strunga Doamnei - Portița Călțunului - Lacul Călțun 2150m -…
- 18.04.2022 - 0 CommentsUltimele zile au fost destul de solicitante, am reușit să ne atingem toate obiectivele propuse: în prima zi am făcut Vârful Svinecea Mare, Cascada Burăul Mare și Cascada Modăvița, iar în a doua zi am făcut Vârful Corhanul Mare, Gaura Turcească și…
- 29.04.2017 - 0 CommentsCascada Vârciorog este o arie protejata situata în Munții Bihor, aflat la poalele Vârfului Piatra Grăitoare cu o cădere de 15 m. Coordonate: 46° 28′ 48″ N, 22° 41′ 31″ E Punctul de intrare în traseu - coordonate google maps…
Proiectul jurnaldedrumetii.ro a pornit din dorința de a ajuta pe cei ce doresc sa străbată potecile munților, împărtășind din experiența noastră. Dacă consideri că ți-au fost utile informațiile de pe blog susține și tu proiectul nostru.
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.