Circuit Cheile Vălișoarei

Cheile Vălișoarei, denumite uneori și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii, sunt o rezervație naturală de tip botanic și geologic. Aria protejată are o importanta complexă, pe versanții cheilor se găsesc o serie de plante rare. Cheile sunt situate în sud estul Munților Trascău, în sudul depresiunii Rimetea, la 15 km de Aiud sau la 17 km de Buru. Sunt cunoscute îndeosebi de alpiniști, Cheile Vălișoarei având numeroase trasee de cățărare, dar în ultimii ani, de când fenomenul "hiking" a luat amploare, potecile din chei sunt tot mai pline de turiști. Circuitul Cheile Vălișoarei se împarte în doua: versantul drept, cel mai scurt, ce poate fi parcurs în 2 - 3h și ne duce la numeroase puncte de belvedere, din care amintesc Colțul Vilii sau Colțul Bogza, dar și la Peștera Puculea și versantul stâng, care este un pic mai lung, dar de asemenea foarte spectaculos, unde putem întâlni unul din cele mai lungi pasaje asigurate cu cablu din Munții Trascău, ce ne duce pe cel mai înalt punct al circuitului, Coltul Data. Pe versantul stâng al cheilor mai pot fi văzute și Coltul Sandului(Peșterii) sau Colțul Diacului, dar și impunătorul Colt al Cetății, ce se poate observa și din mașină, pe partea dreapta venind dinspre Aiud. Documentele secolului al XIII-lea atestă prezența pe Colțul Cetății a Cetății Zedecheu, dar ruinele cetății nu au fost găsite. Sub Coltul Sandului se afla și Peștera Sandului, care este mai mult o grota. Pentru a ajunge la Peștera Sandului trebuie sa te abați de pe traseul marcat, dar merita vizitata. Deasupra peșterii se afla un cuib de acvila, rareori folosit de aceasta. (Aquila chrysaetos) De fiecare data când am urcat aici o pereche de corbi foloseau cuibul. Poate nu am fost eu norocos sa prind acvila. Se zice ca în Cheile Vălișoarei acvila de munte cuibărește la cea mai joasa altitudine din Europa!? Traseul Circuitul Cheile Vălișoarei nu este greu, dpdv al efortului este un traseu mediu, cu diferențe de nivel cumulate de aproximativ 1000m și o durata de sub 8h, de asemenea poate fi parcurs, în orice direcție, cu recomandarea de a urca pe porțiunea asigurata cu cablu, spre Coltul Data, se știe ca porțiunile dificile sunt mai ușor de trecut în urcare decât în coborâre. Coordonatele de pornire în traseu sunt pentru parcarea cea mai larga, în cazul în care veniți cu mai multe mașini, dar sunt mai multe locuri de parcare. Noi am făcut circuitul complet în aproximativ 8h, datorită faptului ca am avut o zi însorită superbă și am profitat la maxim de toate punctele de belvedere, având lungi și numeroase pauze. Este un traseu deosebit de spectaculos și nu merită să te grăbești, trebuie să te bucuri de fiecare moment.

Circuitul Cheile Vălișoarei 

marcaj:

Parcare - punctul de pornire în traseu.
Cotim pe drumul spre Castelul Templierilor.
Din Cheile Vălișoarei pornește și traseul nr.3 marcat cu BG spre Platoul Bedeleu ( zona La Rogoaze) - Sălciua. Mai sus ne vom reîntâlni cu acest traseu.
Spre Castelul Templierilor. Marcajul PR continua prin stânga castelului, BG prin dreapta.
Până sa ajungem pe Coltul Vilii, avem câteva puncte de belvedere. Coltul Cetății în prim plan, foto de pe unul din punctele de belvedere.
Castelul Templierilor, Coltul Bogza, Coltul Data, Coltul Sandului și Coltul Diacului.
Coltul Vilii, unul din pricipalele puncte de belvedere a traseului, locul preferat de amatorii de fotografie ce vor sa surprindă imagini cu frumoasele chei dar și cu Castelul Templierilor.
Cheile Vălișoarei. 
 

Continuăm pe o ușoară curba de nivel spre Coltul Bogza, poteca trece pe sub Dealul Bogzii.
Ne reintersectam cu traseul nr 3, și continuam spre stânga, în urcare. După cca 100m cele doua trasee se despart, traseul marcat cu BG continua înainte, noi urmărim poteca spre dreapta ce ne duce spre Coltul Bogza.
crucea de pe Coltul Bogza, cel mai înalt punct al circuitului de pe versantul drept.
Coltul Cetății și Coltul Vilii, intre colturi se vede Pensiunea Bodrogeni un loc perfect pentru o vacanta reușită, o varianta perfecta de cazare în cazul în care ajungi în aceasta zona, și dorești sa faci drumeții.  Recomand. Oameni faini, bucate alese, despre locație nu mai are rost sa zic nimic, se vede foarte bine și din fotografie.
O frumoasa panorama unde putem identifica o mulțime de obiective din Munții Trascău.
Coltul Data, văzut de pe Coltul Bogza
Echipa pe Coltul Bogza
Continuam pe poteca spre Peștera Puculea, urmează o coborâre destul de abrupta, vom trece pe lângă un punct expus, cu risc de cădere, dar poteca este destul de lata și nu sunt probleme, trebuie doar atenție.
Peștera Puculea
Coltul Data văzut prin fereastra Peșterii Puculea.
Coboram de la peștera spre locul de parcare, traversam un grohotiș. Foto: Vasile Sirbu
Ajunși la locul de parcare am încheiat circuitul de pe verantul drept al cheilor. Chiar în spatele parcării traversam Valea Aiudului și începem circuitul versantului stâng.
Coltul Bogza
Foto spre Coltul Data, în cazul în care doriți sa vizitați și Peștera Sandului, de aici va recomand sa o faceți. Peștera Sandului se afla imediat sub Coltul Sandului, ce îl aveți ca reper, și puteți continua pe oricare din terasamentele ce merg spre peșteră. Chiar înainte de peșteră sunt câteva tufișuri, dar se poate trece. Indicator alb, mai jos o sa vedeți poziția acestui indicator.
Ieșim de pe drum și continuăm pe lângă fânațul îngrădit.
Imediat după căpițe, poteca veche cobora în vâlcel pe care îl traversa pe partea cealaltă, printre ramuri se vede un stâlp cu marcaj vechi pe el. Acum se poate continua pe curba de nivel și se ocolește foarte puțin.
Imediat după vâlcel găsim și un izvor amenajat.
Ajungem la bifurcație cu traseul nr 14 ce vine de la Poiana Aiudului - Șaua Data - Găvane - Cheile Vălișoarei. Cu acest traseu ne vom reîntâlni în Șaua Data după ce coboram de pe Coltul Data.
In urma cu câțiva ani pe aici se urca la liber, fiecare pe unde apuca. Acum o frumoasa poteca prinde contur.
 câteva indicii pentru cei ce doresc sa ajungă spre Peștera Sandului.
Ajungem și la pasajul cu cablu, cea mai palpitanta portiune a traseului. Nu este dificila, nu te speria, dar trebuie traversata cu atenție.
Creasta nu este foarte abrupta. Cablul este bine ancorat, iar priveliștile sunt superbe.
Foto spre Cheile Vălișoarei
Foto spre Vălișoara
Echipa în urcare spre Coltul Data.
Ajunși în vârf poteca ocolește prin dreapta vârful, acesta fiind împădurit și plin de tufișuri.
Poteca de sub vârf. Din locul de unde am făcut fotografia, ieșim de pe poteca marcata cca 15 m spre punctul panoramic de pe Coltul Data.
Fiind cu fata la soare, ai impresia ca treci printr-un culoar floral.
Punctul de belvedere de pe Coltul Data, un loc minunat de popas.
Coborarea de pe data se face pe o poteca superba, prin padure.
Șaua Data, aici ne reintersectam cu traseul CA ce vine din Poiana Aiudului pe la Găvane
Laleaua Pestrita (Fritillaria meleagris) o minunăție a naturii.
Ultima urcare spre vârful Rachiș este cireașa de pe tort, priveliștile din jur sunt fenomenale. Suntem poziționați undeva deasupra de Coltul Diacului și Coltul Sandului
foto spre Coltul Data de unde am plecat.
Coltul Bogza de pe versantul drept,
Varful Rachiș 779m
Coboram spre Coltul Cetății, poteca virează la stânga prin pădurea de stejari.
După ce ieșim din pădure, poteca coboară nu foarte abrupt spre DJ107M
ajunși la drum de aici mai avem 20' pană la mașină.

Pensiunea Bodrogeni
Fix: 0258 708 908
Mobil: 0771 722 644
ACCES spre punctul de intrare în traseu:
De la Pensiunea Bodrogeni până la punctul de intrare în traseu sunt aproximativ 3.6 km
pe care ii parcurgi cu mașina în 6 minute.

Trail (Track GPS) : Cheile Vălișoarei


Distribuie pe:

Ultimele postari

S-ar putea să-ti placă si:
#pevisenusepunepraful
#haisitumeritaefortul
#jurnaldedrumetii

Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.
Sustine jurnaldedrumetii.ro

Proiectul jurnaldedrumetii.ro a pornit din dorința de a ajuta pe cei ce doresc sa străbată potecile munților, împărtășind din experiența noastră. Dacă consideri că ți-au fost utile informațiile de pe blog susține și tu proiectul nostru.

ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche