Munții Oaș: Vârful Piatra Vâscului.

 

 Munții Oaș sunt o grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei, aparținând de Carpații Orientali, iar cel mai înalt punct din acest masiv este vârful Piatra Vâscului, pe care mi-am dorit foarte mult sa ajung pentru al adăuga pe lista mea. Nu la fel de entuziasmați au fost Erika și Traian care au bombănit încontinuu, și pe bună dreptate. După drumețiile fantastice de ieri și de alaltăieri când am urcat pe Vârful Farcău și pe vârful Pop Ivan, să-i aduc pe dealurile astea împădurite. Ziua a fost salvată de frăguțele de pădure peste care am dat, și asta cred ca m-a scăpat și de bătaia ce mi-o promitea Erika la fiecare pas.😛 
Dacă ar fi să luăm în calcul că este un vârf ce nu prezintă mare importanță, lipsit de priveliști, practic te plimbi pe niște dealuri împădurite, afla că nu merită să vi până aici, decât dacă ți morțiș să îl bifezi, așa ca mine.
De la locul de campare de unde am urcat pe vârful Pop Ivan, unde este amplasata fosta Cabana Paltinul, aveam de parcurs 112 km până în satul Bixad. Am trecut pri nsatul ceteze si ne-am minunat de palatele pe care si le-au construit oamenii acolo. Personal nu le vad rostul, dar fiecare face ce vrea cu banii lui.

Traseu Piatra Vâscului


sat Bixad - Piatra Vâscului
marcaj: nemarcat
  • Data: 6 iunie 2022
  • Coordonate intrare în traseu: 47°58'30.3"N 23°23'39.0"E
  • Durata: 2h43'
  • Distanta parcursa: 6,87km
  • Diferențe de nivel: 449
  • Dificultate: ușor
  • Starea marcajelor: nemarcat
  • Tipul Traseului: dus întors
  • Surse de apa: fără sursă de apă
  • Obiective: Vârful Piatra Vâscului
  • Track GPS:Vârful Piatra Vâscului, Munții Oaș.
Distribuie pe:


Traseul este unul destul de greu de urmărit, în sensul că nu am găsit nici o hartă care sa conțină o potecă sau un drum forestier spre acest vârf. Practic mi-am făcut un track aproximativ bazat pe imagini din satelit, pe care l-am adaptat la fața locului. Acum, dacă descarci track-ul meu, vei putea parcurge mult mai rapid traseul. Am ajuns la punctul de plecare în traseu destul de târziu, pe la ora 12:30, în primul rând pentru că am avut mult de venit cu mașina și apoi știam că e un traseu scurt și nu avea rost să ne grăbim.
Pornim pe drumul forestier și sunt nevoit să verific destul de des track-ul de pe telefon, neavând marcaje turistice este destul de ușor să te depărtezi de obiectiv, nu vreau să folosesc cuvântul rătăcit pentru că nu se pune problema. Drumul forestier continuă printre pâlcurile de copaci și se bifurcă cu alte drumuri, dar menținem direcția bună, datorită track-ului de pe telefon.
La un moment dat ajungem la un șanț mai mare săpat de ploaie. În jurul șanțului, de o parte și de alta am găsit o mulțime de frăguțe.
Nu știu să fi găsit vreun loc cu frăguțe atât de multe și atât de mari. Au fost delicioase.
Buchetul de cimbrișor încărcat cu zeci de fluturi de diferite culori, a fost cel mai fain moment al drumeției, după frăguțe.
După 2,8 km părăsim drumul forestier și continuăm spre pădure. Iarba mare și desișurile ne dau un pic de probleme dar până la urmă reușim să răzbim și intrăm în pădure.
Urcăm prin pădure la liber, fără potecă, orientându-ne după înălțimile din față.
În granița cu Ucraina ajungem la borna 206. Pe partea ucraineană este un abrupt de circa 8-10 pe care nu aveai cum să cobori. De aici continuăm pe marginea abruptului spre vârf.
La 100 m de borna 206 atingem cel mai înalt punct din Munții Oașului, Vârful Piatra Vâscului. Bineînțeles ca am fost nevoit să suport iar ironiile camarazilor mei, mai ales când au văzut că de pe vârf nu se vedea nimic în jur. Erika a zis la un moment dat că ii pare rău că nu și-a adus hamul și coarda să coborâm în rapel, iar Traian se amuza de fiecare dată când eram atacat. Eu eram fericit că am reușit să adaug încă un vârf pe lista mea, iar ei se grăbeau să ajungă înapoi la frăguțe.
Coborâm înapoi spre borna 206 și continuăm pe marginea abruptului, ajungem la borna 205. Am înaintat mult mai bine pe aici decât pe unde am urcat.
Aici părăsim frontiera și coborâm spre poiana din care am urcat spre borna 206.
la ieșire din pădure ne bucurăm de panorama Munților Oasului și a depresiunii Maramureșului.
Ajungem din nou la șanțul pe marginea căruia era plin de frăguțe, aici facem o pauză mai lungă să ne răsfățăm cu aceste aromate fructe. Sunt cele mai bune. De aici continuăm pe drumul forestier cca 2,2 km și ajungem la mașină.
Un tunel natural prin care trebuie sa trecem.
Pe drum ne-am mai oprit și în Săpânța pentru o scurtă vizită la Cimitirul Vesel.
Distribuie pe:


Track GPS:

Acces: Centru de informare Paltinul - Bixad


Ultimele postări

S-ar putea să-ți placă și:
Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.
Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.
ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche