Munții Siriu: Vârful Mălâia.

După ce am vizitat Peștera Devetashka și Cascada Krushuna din Bulgaria, am pornit spre România, unde am avut pregătite trei drumeții, în Munții Siriu, Penteleu și Întorsurii pentru a completa lista cu cele mai înalte vârfuri. În Munții Siriu am avut un track pregătit în circuit, cu urcare din Crasna și coborâre prin Dosul Muntelui la Cabana Valea Neagră, dar de data asta, neavând posibilitatea de a face transfer auto, am fost nevoit să improvizez și am ales să urcăm din Crasna pe marcaj TA, și sa coboram prin același loc. Masivul Siriu face parte din grupa Carpații de Curbura și aparțin de Carpații Orientali, cel mai înalt punct al masivului îl întâlnim pe Vârful Mălâia cu o altitudine de 1662m. Traseul din Crasna este relativ ușor, și se parcurge în mare parte pe un drum forestier fără a pune probleme de orientare, când este vizibilitate bună. Bineînțeles că atunci când este ceață și vizibilitatea scade trebuie să fi ceva mai atent mai ales după ce ajungi în golul alpin unde marcajele sunt rare sau inexistente pe unele porțiuni. Eu întotdeauna folosesc track-uri GPS pe care mi le fac pe calculator și le transfer pe aplicația telefonului care mă ajută foarte mult în astfel de situații. De asemenea trebuie să ai grijă la stânele de pe munte, ăsta fiind unul dintre motivele pentru care nu este recomandat să urci singur(ă).

Traseu Vârful Mălâia și Lacul Vulturilor: Munții Siriu

Crasna - Valea Crasna (Confluenta cu pârâul Urlătoarea)
(acces auto)
marcaj:

Valea Crasna - Poiana Macovei
marcaj:

Poiana Macovei - Vârful Mălâia 1662m - Șaua Bloji
marcaj: (rar)
bifurcație - Lacul fără fund (Vulturilor) - Lacul Sec - Șaua Poarta Vanturilor
marcaj:
Șaua Poarta Vanturilor - Poiana Macovei - valea Crasna
marcaj:

Imediat la ieșire din sat am întâlnit aceasta o bariera ce era deschisă, dar am observat că drumul este destul de bun și am continuat cu mașina.

Din centrul satului de unde intri pe drumul forestier, până la acest indicator sunt 5 km, portiune de drum ce poate fi parcursă cu orice tip de mașină, drumul fiind acceptabil. Noi am lăsat mașina la vreo 3km mai jos într-un loc mai larg, asta fiind motivul pentru care distanta parcursa de noi a fost de aproape 25km. Dacă știam că și aici este loc suficient de parcare pentru 3-4 mașini am fi economisit vreo 6km. 
După ce am traversat podul, la nici 300m am întâlnit un camion ce bloca drumul, ce urma sa fie încărcat cu lemne. Parcarea de la podul unde era și indicatorul ar fi cea mai buna soluție să-ți lași mașina, mai ales ca starea drumului deja era mult mai proasta.
Chiar dacă indicatorul de pe copac ne indica sa continuam la dreapta, mai sus am observat că drumurile oricum se intersectează.
După aproximativ 5km de la pod ajungem la ieșirea din pădure. Imediat după ce trecem de copaci pe dreapta la vreo 200m este o stana. Atenție la căini. Noi am fost norocoși pentru ca nu erau cu oile în jurul stanei.
Ajungem la intersecția cu traseul de creasta marcat cu BR, de aici continuăm încă aproximativ 15 minute (1km) pe drum.
După 600m la intrare în Poiana Macovei, unde găsim o hartă, din păcate în stare de degradare.
Continuăm prin Poiana Macovei încă 300m și găsim indicatorul spre vârful Mălâia. Pe harta poteca spre vârf apare undeva din zona Poarta Vanturilor și este marcata cu CG, până acolo mai sunt încă 400m (pe acolo am avut și eu track-ul făcut). Pe indicator dar și pe harta apare marcajul CR, în realitate am găsit doar vreo doua marcaje CG pe creastă.
Munții Ciucaș văzuți de sub vârful Mălâia, în stânga Culmea Zăganu - Gropșoarele, centrul imaginii  șaua Chirușca iar imediat apoi vârfurile Tigăile Mari și vârful Ciucaș, cel mai înalt punct din masiv.
Jos la marginea pădurii se vede stana și drumul de unde am venit.
Am ajuns sus în creastă de unde cotim spre dreapta. Aici găsim marcaj CG spre vârful Mălâia ce se vede în dreapta plan îndepărtat. Mai avem aproximativ 15 minute (1km) și ajungem pe vârful Mălâia. Vântul ce bătea în rafale a scăzut temperatura brusc cu cel puțin 10 grade.
De pe creasta vedem în stânga Lacul Sec, Cabana Vânătorească și Lacul Fără Fund (Lacul Vulturilor).
Găsim încă un marcaj CG, marcaj ce vine de la Poarta Vanturilor spre vârf, culmea e că nu am mai văzut deloc CR.
Vârful Mălâia cu cei 1662m este cel mai înalt vârf din Masivul Siriu, si este principalul punct de atracție al masivului alături de Lacul fără Fund.



Foto spre Munții Penteleu de pe Vârful Mălâia
Foto spre Munții Ciucaș de pe Vârful Mălâia
Continuam înainte de pe Vârful Mălâia pe o potecă ce se distinge cu greu, printre tufele de afini și jnepeni. Porțiunea asta este nemarcată pe hartă, și are o lungime de aproximativ 800m. Noi am avut vizibilitate bună și nu am avut probleme de orientare, dar în condiții cu ceață este greu să te orientezi mai ales că poteca se pierde de mai multe ori printre tufele de afini.
Am ajuns și la bifurcația cu marcaj PG și CG. Curios este ca pe harta trebuia sa găsesc marcaj PR ce vine pe Culmea Bloji din satul Stearpa. Din acest punct continuăm pe curbă de nivel pe sub vârful Mălâia spre Lacul Fără Fund (Lacul Vulturilor). Poteca de aici este destul de bine conturata și se înaintează fără probleme.
Lacul Fără Fund sau Lacul Vulturilor este un lac situat sub vârful Mălâia la altitudinea de 1420m, cu o suprafață de 0,9h și o adâncime de 2,5m. Cele doua denumiri le capătă datorită legendelor ce circulă prin parțile locului. Una din  legende spune că “un cioban, sătul de această meserie, și-ar fi părăsit turma de oi, și-a aruncat bâta în acest lac și a plecat. După un an de peregrinări, ciobanul și-a fi găsit bâta în apele Dunării și mistuit de dorul mioarelor și a locurilor natale, se întoarce acasă.”si de aici a primit numele de Lacul Fără Fund, cealaltă denumire, de Lacul Vulturilor o găsim în notițele lui Alexandru Vlahuță în România Pitorească”: – “vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici își învață puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufașii regi ai înălțimilor”.
 

Noi nu am găsit nici vulturi și nici vreun cioban mistuit de dor pe aici.
Lacul Fără Fund (Lacul Vulturilor)
Harta munților Siriu  amplasata chiar lângă lac.
Indicator spre Poarta Vanturilor traseu pe care vom continua noi și traseul marcat cu TR ce vine de la Gura Milea.
Cabana Vânătoreasca para închisă, dar cred ca ai posibilitatea sa te adăpostești în caz de vreme rea. In curte sunt două mese cu bănci de care profităm și noi pentru o mica gustare.
De la Cabana Vânătorească continuam prin stânga cabanei spre Lacul Sec. Poteca ocolește lacul prin stânga este destul de bine conturata și se poate urmării cu ușurință, dar se poate continua și pe drum. Track-ul meu l-am făcut pe poteca, ocolind lacul Sec prin stânga.
vârful Siriu (Bocârnea) 1657m
Probabil v-ați întrebat de ce a durat aproape 7 h tura noastră, asta este motivul principal.
Șaua Poarta Vânturilor ce desparte cele doua cocoașe ale masivului, vârful Mălâia de vârful Siriu. In imaginea de mai jos se vede indicatorul spre Lacul de acumulare Siriu . Traseul ocolește prin ștanga vârful Siriu (Bocârnea) 1657m și coboară prin Valea Neagra spre Cabana Valea Neagra. Prin dreapta vârfului coboară traseul marcat cu PR.
La Poarta Vânturilor am aflat și motivul pentru care se numește așa, vântul bătea din toate direcțiile de parcă era rătăcit și încerca cu disperare să-și găsească drumul.
Poarta Vânturilor, din acest punct continuam, cca 400m pe drum, marcaj BR până când ajungem la indicatorul spre vârful Mălâia de unde ne-am început noi urcarea, de unde vom cobori pe același traseu spre Valea Crasna.
vârful Siriu (Bocârnea) 1657m

Track GPS:


Acces:

Distribuie pe:

Harta Munții Siriu:

Trasee în Munții Siriu:

 
DN10 (45°28'30.3"N 26°16'12.6"E) - Gura Bonțului - Gura Milea (acces auto)
Gura Milea- Lacul Vulturilor

    Lacul Siriu - Cabana Valea Neagra - Valea Neagra - Dosul Muntelui - Poarta Vânturilor - Lacul Vulturilor
    DN10 (45.550674, 26.121988) - Crasna - valea Crasna (confluenta cu pârâul Urlătoarea) - Poarta Vânturilor - Lacul Vulturilor (traseul parcurs de noi)
    pasul Tabla Buții - sub vârful Tătaru Mare - Culmea Tătăruț - Poarta Vânturilor

    Meteo Munții Siriu

    Ultimele postări

    S-ar putea să-ți placă și:
    Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.

    Nu uita!
    - Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
    - Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
    - Nu fă gălăgie pe munte.
    - Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
    - Nu pleca singur pe traseu.
    - Nu consuma alcool pe traseu.
    - Nu pleca fără echipament adecvat.
    - Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
    - Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
    - Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.

ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche