The Blue Eye - Ochiul Albastru - Syri i Kaltër

The Blue Eye(Ochiul Albastru) in albaneză Syri i Kaltër, este un fenomen natural în Albania, situat în apropierea satului Muzinë din districtul Sarandë. Este un izvor de apă albastră cristalină care țâșnește de la o adâncime de peste 50 de metri și formează o piscină turcoaz uimitoare. Apa este atât de limpede încât se poate vedea fundul, chiar și în punctul său cel mai adânc. Este considerat un reper geologic și natural unic, atrăgând mulți vizitatori și turiști în zonă. De asemenea este considerat izvorul râului Bistricë, apa izvorăște spre suprafață cu 18400l/s, fiind o importantă sursă de apă potabilă in zonă, ca apoi după 25 km să se verse în Marea Ionică. Încă nu se știe exact adâncimea izvorului, scafandri au reușit să coboare până la 45m, dar din cauza presiuni foarte mari si a debitului mare de apa, au fost nevoiți sa renunțe. Scafandrii temerari care se scufundă au posibilitatea la 20 m adâncime să semneze in caietul subacvatic.

Sunt multe legende spuse despre Syri i Kaltër (Ochiul Albastru). Potrivit uneia dintre legende, un inginer a numit izvorul, deoarece îi amintea de ochii albaștri ai iubitei lui. O alta legenda locală spune că o furtuna mare a venit in Saranda si un șarpe uriaș a ieșit din apa pornind spre Vrisi în Delvina, unde a mâncat un grup de femei si copii, apoi a continuat spre Muntele Sopoti, unde a mâncat doi ciobani cu oile si caprele lor. Un bătrân curajos a dus un măgar în peștera în care se ascundea șarpele si a pus paie pe spatele măgarului și i-a dat foc. Când șarpele a mâncat măgarul, acesta a ars în interiorul șarpelui. Șarpele a fugit peste muntele lăsând o urmă. Ochiul mare al șarpelui a căzut în locul unde se află astăzi Syri i Kaltër(Ochiul Albastru).Se spune că ochiul albastru al șarpelui uriaș continuă să plângă, de atunci si până zilele noastre.

The Blue Eye

parcare The Blue Eye - The Blue Eye
marcaj: nemarcat
  • Data: 29.07.2022
  • Coordonate intrare în traseu: 39°55'00.2"N 20°10'53.8"E (Parcare The Blue Eye)
  • Durata: 1h30'
  • Distanta parcursa:4,11 km
  • Diferențe de nivel: 77m
  • Dificultate: ușor
  • Starea marcajelor: nemarcat (se merge pe trotuar)
  • Tipul Traseului dus-întors
  • Surse de apa: Sunt chioșcuri cu sucuri/ restaurant
  • Obiective: The Blue Eye (Ochiul Albastru)
  • Track GPS: The Blue Eye
Distribuie pe:



Locul de parcare este destul de încăpător si nu am avut probleme să găsim un loc de parcare. Ajunși la orele amiezii, soarele ne lovește in cap, la propriu. Am luat rucsacul in spate, ce era bine aprovizionat cu apa. 
După circa 400m de mers pe drum ajungem la casa de bilete. Dea lungul drumului o mulțime de mașini parcate pe margine de turiști dornici să ajungă cat mai aproape de intrare. Numărul mare de mașini, si forfota de la casa de bilete, ne confirmă importanta acestui obiectiv turistic.
După ce am plătit taxa de vizitare, traversam barajul.
 Continuăm pe trotuarul frumos amenajat, din păcate se merge destul de mult la soare, si iți recomand si ție să îți iei o pălărie si neapărat să nu uiți de crema solară. 
Am făcut exact 2 km pană la The Blue Eye, mult lăudatul izvor, probabil te întrebi dacă fotografiile văzute pe internet reflectă culorile reale. Cu siguranță îți spun că nu vei fi dezamăgit.
Este ireal de frumos, atâtea nuante de albastru concentrate într-un singur loc nu am văzut nicăieri până acum. Turcoazul natural îți mângâie ochii, si te îmbie parcă să te arunci in apele cristaline.
După ce am terminat ședința foto, ne pregătim să plecăm spre următorul obiectiv: Castle of Gjirokastër
Track GPS:

Acces: Sarandë - Syri i Kaltër

Distribuie pe:



Ultimele postări

S-ar putea să-ți placă și:
Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.
Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.
ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche