Pestera Devetashka

Peștera Devetashka (Деветашката пещера în bulgara) este o peșteră de origine carstica și este unul din principalele obiective turistice din Bulgaria. Situata la 2 km de satul Devetaki, la 15 km de orașul Lovech, și este foarte aproape și de România, la o distanta de doar 144 km, distanta ce am calculat-o, de la Podul Prieteniei (Giurgiu) până la parcarea de la peșteră. Noi am venit de pe litoralul bulgăresc și am avut ceva mai multi km de parcurs, și ne-am abătut un pic de la drumul nostru spre casă, dar a meritat cu prisosință. 
 
Chiar dacă știam de frumusețea acestei peșteri tot am avut un șoc când am ajuns aici. Când ii vezi dimensiunile, ai impresia că ești un pitic ce pătrunde într-o lume fantastică așteptând din moment în moment să treacă un uriaș pe lângă tine. Pur și simplu rămâi fără cuvinte când vezi aceasta impresionanta peșteră, iar ferestrele din tavan sunt ceva unic, colosal. O peșteră plină de viată, încă de la intrare vezi o mulțime de porumbei și rândunele, iar uneori mai zboară și cate un liliac pe deasupra capului tău. 
 
Peștera are o lungime totală de 2442m dar se poate vizita doar o mică parte, datorită protejării liliecilor, iar portalul de la intrare are o lățime de 35m și o înălțime de 30m. După ce înaintezi 40m în interior ajungi într-o sală imensă cu înălțimi intre 60 și 100m cu o suprafață de 2400mp. Peștera are 7 ferestre în tavan de dimensiuni diferite, cea mai mare având o lungime de 73m pe 48m și se numește kilika. Datorita acestor "ferestre" i se mai spune peșterii și "7 ceruri" sau Oknata (Ferestre). Prin aceste ferestre pătrunde lumina și soarele ce creează adevărate oaze de verdeață pe pârâul ce traversează peștera, ce parca îți intensifica sentimentul ca peștera e atât de vie, și realizezi cât de diferita este de peșterile de la noi. În România am mai fost în Peștera Cetățile Rădesei, ce are și ea la rândul ei câteva ferestre prin tavan, iar pentru mine este una din cele mai frumoase peșteri,  dar totuși e atât de diferita de Devetashka, care se deosebește în primul rând prin dimensiuni.
 
Locuită încă din paleolitic, au fost găsite vestigii datate încă de acum 70000 de ani. A fost redescoperită de arheologii bulgari în 1921, dar săpaturile arheologice încep doar în anii 50, ca apoi să fie folosită de bulgari ca depozit de produse petroliere, urmele uriașelor tancuri putând fi văzute și azi pe podeaua peșterii. In 2011 a fost turnat aici scene din filmul "The Expendables 2", exploziile și bubuiturile folosite în timpul filmărilor au provocat deplasarea unui număr mare de lilieci din peșteră. Majoritatea liliecilor s-au reîntors după anul 2012. 
 
Peștera Devetashka oferă un habitat pentru numeroase specii, putând fi  găsite aici douăsprezece specii de reptile și amfibieni protejate, inclusiv șarpele lui Esculap (Zamenis longissimus), treizeci și patru specii de mamifere din care patru sunt incluse în lista roșie a speciilor amenințate (IUCN), 15 specii de lilieci ce formează colonii cu peste 30000 de exemplare, în zona mai sunt și optzeci și doua de specii de păsări, dintre care treisprezece sunt incluse în lista roșie. In timpul sezonului de reproducere, de la începutul lunii iunie până la sfârșitul lunii iulie peștera este închisă fără a fi permis accesul vizitatorilor.


Parcarea de la Peștera Devetashka este gratuita, spațioasă și încăpătoare.
Imediat în capătul parcării găsim bariera și casa de bilete.
Prețul unui bilet pentru adult este de 3 leva, nu am primit bilete doar un bon fiscal cu suma aferenta.
La 100 m de casa de bilete ajungem la podul peste râul Osam.
Portalul de la intrare ce măsoară 35 m lățime și 30m înălțime.
Harta afișată de la intrare iți arata cât de multe poți vizita pe platoul Devetashko.
Peștera Devetashka
acolo unde pătrund razele soarelui se creează oaze de verdeață.
pârâul ce traversează Peștera Devetashka formează mici cascade.
Pana aici este permisa vizitarea.

Peștera Devetashka
Peștera Devetashka
Peștera Devetashka
Nu uita dacă tot ai ajuns până aici, la doar câțiva km depărtare se afla și cascadele Krushuna pe care de-asemenea merită să le vizitați, iar orașul Lovech cu renumitul pod acoperit nu trebuie sa-l ratați.

Meteo Muntii Balcani

Track (Trail GPS): Peștera Devetashka


Acces: Podul Prieteniei - Devetashka Cave


jurnaldedrumetii.ro
Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.

Distribuie pe:

Ultimele postari

S-ar putea să-ti placă si:
#pevisenusepunepraful
#haisitumeritaefortul
#jurnaldedrumetii

Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.
Sustine jurnaldedrumetii.ro

Proiectul jurnaldedrumetii.ro a pornit din dorința de a ajuta pe cei ce doresc sa străbată potecile munților, împărtășind din experiența noastră. Dacă consideri că ți-au fost utile informațiile de pe blog susține și tu proiectul nostru.

ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche