Cabana Podragu - Balea Lac

 


Am auzit pe multi zicând că de la Podragu la Fereastra Zmeilor este mai ușor să te întorci pe creastă decât pe la lacul Podrăgel. Într-adevăr dacă privești imaginile grafice a celor doua variante de traseu, tinzi să alegi varianta de creastă, dar d.p.d.v. al distantei și diferențelor de nivel, pe la Podrăgel ar fi varianta mai ușoară. Eu am făcut 2 track-uri, ambele de la Cabana Podragu până în Fereastra Zmeilor, pentru a-ți  face singur o părere pe unde preferi să te întorci. Binenteles că dacă ești în șaua Podragu și nu mai ești nevoit sa cobori la cabana, categoric te întorci pe creasta.

 La varianta pe creasta, marcaj BR, conform track-ului, de la Cabana Podragu până în Fereastra Zmeilor avem o distanță de 5,2 km și o diferență de nivel de 650m pe urcare și 570m pe coborâre.

Varianta 1  Traseu: Cabana Podragu - Șaua Podragu - vârful Mircii - la 3 Pași de Moarte - Portița Arpașului (Fereastra Zmeilor)

 

Varianta 2 pe la Podrăgel, pe marcaj CA, avem o distanta de 3.7 km și diferențe de nivel cumulate de 550m urcare și 470m coborâre.

Varianta 2 - Traseu: Cabana Podragu - Șaua dintre lacuri - Lacul Podrăgel - Portița Frunții - Portița Arpașului (Fereastra Zmeilor)
Concluzia să o tragă fiecare, pe unde dorește sa se întoarcă. Dar indiferent de varianta pe care o alegi, vei fi impresionat de frumusețea Făgărașului. Noi când ne-am dus la cabana Podragu am ales traseul de creastă, așa că de data asta am hotărât să ne întoarcem pe la Podrăgel, și am făcut foarte bine. Porțiunea asta de traseu este mai puțin umblată, deoarece multi aleg traseul de crestă. Noi am fost destul de inspirați și ne-am bucurat din plin de liniștea muntelui dar mai ales de numeroasele marmote întâlnite pe potecă.

Traseu ziua 3 - Cabana Podragu - Transfăgărășan (Lacul Bâlea)

Cabana Podragu 2136m - Șaua dintre lacuri 2269m - Căldarea Podrăgel - Custura Arpașului - Portița Frunții - Căldarea Pietroasa - Portița Arpașului (Fereastra Zmeilor)
marcaj:
Portița Arpașului - Căldarea Fundu Caprei - Lacul Capra - Șaua Capra
marcaj:

Șaua Capra - Lacul Bâlea
marcaj:


Plecam de la Cabana în jur de ora 8, nu era nici o graba, mai ales ca aveam toată ziua la dispoziție pentru a ajunge la lacul Bâlea. La inceput pornim pe traseul spre Șaua Podragu marcat cu TR dar la mai puțin de 200m de cabana găsim indicatorul din imaginea de mai jos și continuam spre dreapta pe marcaj CA.
Urcarea destul de susținută pana în Șaua dintre Lacuri, cu rucsacii încărcați pe spate ne trezește ca un dus rece de dimineață.
Ne luam rămas bun de la căldarea Podragului unde am petrecut 3 zile minunate cu promisiunea ca ne vom întoarce.
Șaua dintre Lacuri situata pe Muchia Podragu desparte Căldarea Podragu de Căldarea Podrăgelului. In imaginea de mai jos se poate vedea o buna parte din căldare, dar și Lacul Podrăgel și Custura Arpașului peste care vom trece în curând.
Jos în căldare poteca trece la distanta de lacul Podrăgel. Aici ar fi trebuit să găsim bifurcația cu traseul marcat cu PR ce vine pe Valea Arpașului de la Gura Podragului. Traseul apare pe hărțile vechi.
Lacul Podrăgel este un lac glaciar situat în Căldarea Podrăgelului, si este situat la altitudinea de 2030m, cu o adâncime de 3,9 m și o suprafață de 0,7 ha.
Nu putem trece indiferenți pe lângă acest contrast de culoare și anotimpuri creat de natura, un superb buchet de bujori (rhododendron) și zăpada de lângă el.
Urcarea din Căldarea Podrăgelului pe Custura Arpașului nu este foarte istovitoare, mai ales ca nu avem foarte mult de urcat.
Ultima portiune de urcat spre Custura Arpașului.
De-a lungul potecii aceste minunații ale naturii ne încântă privirea.
De aici de pe Custura avem în fata Valea Arpașului, unde trebuie sa coboram iar vizavi se vede Portița Frunții ce desparte Căldarea Pietroasa de Căldarea Frunții. In stânga noastră (nu se vede în fotografie), avem Șaua Vârtopului ce este situata intre Vârfurile Arpasul Mare și Arpasul Mic unde se afla și vârful Parul de Fier și Monumentul Nerlinger. Sub vârful Arpasul Mare avem Căldarea Vârtopului iar sub vârful Arpasul Mic este Căldarea Frunții. Noi vom cobori undeva sub aceste doua căldări în Valea Arpașului de unde vom urca în Portița Frunții. Aceasta portiune are cel mai jos punct de pe varianta asta de traseu și cea mai accentuata urcare.
Suntem jos în vale unde vom traversa pârâul Arpasul Mare. Incepe o urcare de aproximativ 220m diferență de nivel spre Portița Frunții, care este cea mai lunga și mai accentuata de pe aceasta portiune de traseu.
Acest traseu fiind unul mai puțin popular avem șansa sa ne bucuram de prezenta câtorva perechi de marmote ce erau acaparate de mâncare uitând de împachetatul ciocolatii. Nu păreau foarte deranjate de prezenta noastră, mai mult ieșeau din vizuine chiar dacă stăteam la vedere. 
Marmota este un mamifer rozător ce face parte din familia sciuride, din care mai fac parte veverițele sau popândăii. Sunt 14 specii de marmote dar cea mai cunoscuta este marmota alpina. Se hrănește cu plante, rădăcini sau cu florile ierburilor dar și cu insecte, păianjeni și viermi pe care le consuma în cantități mari pentru a acumula suficienta grăsime pentru lunga perioada de hibernare. Sunt foarte defensive împotriva intrușilor și avertizează prin marcarea teritoriului lovituri repetate din picior și fluierături. In caz de pericol ele emit un fluierat strident. Cel mai mare pericol pentru marmote sunt acvilele de munte, vulpile și căinii ciobanilor.

Portița Frunții este situata la o altitudine de 2153m odată ajunși aici avem o priveliște superbă cu Căldarea Pietroasă. In stânga Căldării vedem renumita custura La 3 Pași de Moarte, iar sub ea se distinge foarte bine poteca ce merge pe curba de nivel spre Portița Arpașului(Fereastra Zmeilor)
Portița Arpașului (Fereastra Zmeilor) aici ne intersectam cu traseul de creasta marcat cu BR, indicatorul ne spune ca mai avem 2-3h pana la Lacul Bâlea în funcție de viteza cu care mergem. De la Podragu pana aici am făcut 3h24' iar pana la Lacul Bâlea am mai făcut aproximativ 2h30'cu rucsacii grei în spate.
Fereastra Zmeilor un fenomen geologic ce rivalizează cu mai puțin cunoscutul Ochiul Balaurului din Trascău.
Poteca de întoarcere spre Bâlea Lac este foarte bine conturata, dupa ce coboram în Căldarea Fundu Caprei vom urca spre Monumentul Alpiniștilor și lacul Capra.
Inca zăpada persista în cantități mari chiar și în luna august.
Lacul Capra
Șaua Caprei 2315m din acest punct mai avem doar 30' pana la Lacul Bâlea. Coborârea este foarte abrupta și exista risc de alunecare.
Priveliștea din Șaua Caprei spre lacul Bâlea și spre toată căldare Bâlea este copleșitoare, și inevitabil stai cu ochii beliți în toate direcțiile încercând sa păstrezi întipărite pe retină aceste minunate imagini. 
 
Am ajuns la lacul Bâlea la 6 h de când am pornit de la Podragu, este adevărat ca nu ne-am grăbit și ne sta mărturie track-ul GPS care spune ca am înregistrat 6h și 2' total, din care mouving time am avut de 4h 44', asta ca să-ți faci o idee despre timpi în asa fel încât sa îți calculezi sa ajungi în timp util aici.

Track (Trail GPS): Cabana Podragu - Cabana Balea Lac


jurnaldedrumetii.ro
Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.

Distribuie pe:

Ultimele postari

S-ar putea să-ti placă si:
#pevisenusepunepraful
#haisitumeritaefortul
#jurnaldedrumetii

Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.
Sustine jurnaldedrumetii.ro

Proiectul jurnaldedrumetii.ro a pornit din dorința de a ajuta pe cei ce doresc sa străbată potecile munților, împărtășind din experiența noastră. Dacă consideri că ți-au fost utile informațiile de pe blog susține și tu proiectul nostru.

ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche