Vârful Negoiu, Munții Făgăraș.

Tura asta demonstrează încă o data ca planurile de acasă nu coincid întotdeauna cu cele de pe munte, mai mult, ne așteptam să găsim zăpadă încă pe crestele Făgărașului dar nu asa de multă și mai ales nu condiții de iarna. Chiar dacă suntem la începutul lunii iulie se părea că iarna nu a aflat asta și continuă să domine crestele, iar în căldări primăvara încă nu are nici o șansă. Am avut în plan o tura destul de interesanta, cu atingerea celor trei vârfuri de peste 2500m, Negoiu, Lespezi și Cornul Călțunului, dar muntele nu a fost de acord și am fost nevoiți sa reconfigurăm și chiar să renunțăm la o parte din traseu, asa cum o să vedeți în descrierea fotografiilor ce urmează. Este foarte important să urci pe munte împăcat cu ideea că, uneori, datorită condițiilor meteo ești nevoit să renunti.

Traseu: vârful Negoiu

Piscul Negru - Poiana Paltinului - Lacul Călțun
marcaj:
Lacul Călțun - Portița Călțunului - Strunga Doamnei - Vârful Negoiu 2535m
marcaj:
 
Vârful Negoiu 2535m - Căldarea Berbecilor - Șaua Lespezilor
Șaua Lespezilor - Stana Lespezi - Piscu Negru
marcaj:
marcaj: (pe harta)


Indicatorul de pe marginea drumului (Transfăgărășan)
Pornim din parcarea Cabanei Piscu Negru pe marcaj TA. Vremea se arată bună, chiar dacă se vedea că pe creste stau norii adunați, cel mai probabil azi vom sta cu capul în nori.
La nici 200m întâlnim indicatorul ce ne spune ca avem 3h30' pană la Lacul Călțun.
La 1 km de mănăstire traversam pârâul Călțun pe puntea amenajata.
Ajungem în Poiana Paltinului, norii grei se vedeau în fata noastră.
La 30 m de poteca vedem o cabana, nu știu care este destinația ei. Dar în cazul în care te prinde vreme rea ai unde sa te adăpostești.
Ajungem la confluenta Pârâului Călțun cu Pârâul Paltinul, continuam în amonte pe acesta din urma pe care trebuie sa-l traversam. In imagine pârâul Călțun și frumoasele cascade ce le formează. Noi acolo sus undeva trebuie sa ajungem.
Traversarea Pârâului Paltinul este destul de complicată de lipsa unui podeț, și mai ales de debitul crescut. Cineva care a trecut înaintea noastră pe aici a folosit trunchiul unui brad pentru a traversa, ceea ce am făcut și noi. Am reușit sa trecem fără să picăm în apă, nimeni nu avea chef să-și înmoaie unghiile de la picioare, mai ales acum la inceput de tură.  De aici poteca face o curba mare spre dreapta, evitând urcușul abrupt din fata noastră. Chiar în curba găsim bifurcația cu traseul marcat cu PA ce urca spre Șaua Paltinului. Noi continuam spre stânga pe marcaj TA. 
Am ajuns deasupra cascadelor unde suntem din nou supuși unui test de echilibristica de data asta piatra umeda ne pune în dificultate sa traversam pârâul Călțun.
Smirdarul inflorit e o adevărata încântare.
suntem tot mai aproape de plafonul de nori, profitam de ocazie și facem toți poze.
Ajungem la alta bifurcație de trasee, unde găsim acest indicator șters și aproape indescifrabil. De data asta ne-am intersectat cu traseul marcat cu CA ce vine de la Lacul Călțun și duce la Lacul Capra, ajunge în capătul tunelului și apoi continua pe la Refugiul Salvamont Cota 2000 spre lacul Capra. Este traseul de evitare a Laițelului dar și a zonei Paltinu- Bâlea Lac. Din acest punct vom continua în paralel cu marcajul CA.
Ne apropiem de lacul Călțun unde se vad primele amenajări pentru corturi.
Lacul Călțun este situat la altitudinea de 2 135 m, are suprafața de 0.7ha, iar adâncimea maximă este de 11,8 m. De data asta nu ne-a lăsat sa-i vedem frumusețea fiind învăluit de ceață. Aici schimbam marcajul TA și intram pe traseul de creasta marcat cu BR. Poteca ocolește lacul pe partea nordica și continua spre Portița Călțunului. Este o porțiunea în care trebuie sa fi foarte atent deoarece traversează o zona cu lespezi și bolovani, ce pot fi periculoși când este umed.
In Portița Călțunului vizibilitatea era destul de redusa, nu se vedea capătul Căldării de la Strunga Dracului. De aici începe "distracția", poteca spre spre Strunga Doamnei și Strunga Dracului era acoperita complet de zăpadă, iar riscul de alunecare era imens. La fiecare pas trebuia să tasezi bine zăpada pentru a putea pășii.

Urmele lăsate de alți turiști erau vechi, zăpada era înghețată și trebuia să sapi cu piciorul la fiecare pas pentru a putea pași în siguranță. Asa ca am trecut de aceasta portiune cu dificultate și risc mare de alunecare, nu degeaba a întrebat Alin dacă i se mai văd frunzele de la morcov.
 pe Strunga Doamnei nu era zăpadă. Speram ca după ce trecem de strungă, pe partea cealaltă a vârfului dintre Strungi să nu mai fie zăpadă.
Strunga Doamnei
Strunga Doamnei
Urcarea spre Negoiu a trebuit să o facem tot pe zăpadă înghețată.
Varful Negoiu 2535m, al doilea vârf ca înălțime din România.
Pe Varful Negoiu nu am putut zăbovi prea mult, vântul ce crescuse în intensitate, ploaia ce începuse să cadă, dar mai ales temperatura scăzută ce era resimțită ne-au scurtat ședință foto.
Ne întoarcem înapoi pentru coborârea în Căldarea Berbecilor pentru a continua spre vârful Lespezi. Ploua mărunt și era frig de îți înghețau mâinile în mănuși.
în Căldarea Berbecilor găsim un amestec de iarnă și vară, rododendroni erau la fel de zgribuliți ca și noi. Jos în Căldare era zăpadă de aproape 1 metru, iar poteca ce urca direct spre vârful lespezi nu se vedea, și era destul de riscant să urcăm pe acolo în aceste condiții, asa ca am continuat spre Șaua Lespezi.
Ajunși în Șaua Lespezi ar fi trebuit sa continuăm spre vârful Lespezi, dar conditiile meteo ne îndruma spre prudenta, mai ales că eram deja uzi, ploaia nu a încetat să cadă de când am plecat de pe Negoiu, ceața nu ne permitea să vedem nimic în jur, iar vântul rece ce bătea destul de tare parcă voia să ne alunge de pe creste. Asa că fără să stăm prea mult în ședință, decidem să coboram pe cel mai scurt traseu spre Piscu Negru. Coborârea spre Stana Lespezi este destul de abrupta la inceput iar poteca nu este foarte bătută. Spre curiozitatea mea ar fi trebuit sa întâlnim marcajul PR ce face circuitul vârfului Lespezi cu urcare pe Piciorul Lespezi și coborâre prin Șaua Lespezi la Piscu Negru. Marcajul PR apare pe harta, dar se pare ca a fost remarcata aceasta portiune cu TR.
Cum am reușit sa coboram un pic găsim pâlcuri de rododendroni înfloriți. Ceața nu mai e atât de densa și putem vedea 50m în jurul nostru.
Traversam un afluent al pârâului Lespezi
trecem pe lângă o mica amenajare a ciobanilor.
Ne apropiem de Stana Lespezi, nu mai este foarte rece și ne revine zâmbetul pe buze.
Făgăraș "cel mare" azi a fost destul nemilos cu noi, ciocolata a prins bine :)
După ce traversam pârâul Lespezi, urmează o ușoară urcare spre Stana Lespezi.
la Stana Lespezi reintram pe marcaj PR și continuam coborârea prin pădure spre Piscu Negru.
SDFSDF

Track (Trail GPS): Varful Negoiu. Muntii Fagaras


Acces: dinspre Sibiu


Acces: dinspre Curtea de Argeș


jurnaldedrumetii.ro
Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.

Distribuie pe:

Ultimele postari

S-ar putea să-ti placă si:
#pevisenusepunepraful
#haisitumeritaefortul
#jurnaldedrumetii

Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.
Sustine jurnaldedrumetii.ro

Proiectul jurnaldedrumetii.ro a pornit din dorința de a ajuta pe cei ce doresc sa străbată potecile munților, împărtășind din experiența noastră. Dacă consideri că ți-au fost utile informațiile de pe blog susține și tu proiectul nostru.

ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche