Dara si Hartopul Darei. Muntii Fagaras

 

Vârfurile de 2500+ sunt și rămân un tel important pentru toți montaniarzii, și chiar dacă ai reușit să pui bocancul pe ele tot îți dorești să revii. Ultima dată când am fost pe Dara și Hârtopul Darei a fost în 2016, au trecut 5 ani de atunci. De data asta am ales să facem o tură ceva mai dificila cu urcare de jos de la păstrăvărie de pe valea Sâmbetei. Tura este destul de grea, din prisma diferenței de nivel cumulate dar și datorită lungimii ei, chiar dacă nu are pe parcursul ei porțiuni tehnice sau expuse. Tura se poate face într-o zi, dar trebuie să ai o condiție fizica bună. Accesul pe aceste două vârfuri se poate face pe la Cabana Valea Sâmbetei prin Fereastra Mare a Sâmbetei apoi se continua pe traseul de creasta pe sub vârful Cheia Bândei, sub vârful Mogoș, sub vârful Urlea, sub vârful Iezerului apoi se părăsește marcajul BR și se continua pe o poteca nemarcata pe vârful Fundul Bândei de unde vom putea urca pe vârful Dara și Hârtopul Darei. Se mai poate ajunge și prin Curmătura Zârnei sau chiar și de pe Valea Rea, pe o poteca ciobănească nemarcată, prin Căldarea Bândei. Vârful Dara și Hârtopul Darei datorita distantei mici dintr ele dar și pentru ca nu exista o delimitare concreta, fiind pe același platou pune în discuție dacă pot fi considerate vârfuri separate. Deocamdată ele apar în lista celor 13 vârfuri din România ce au 2500 m.

Traseu vârful Dara și vârful Hârtopul Darei

Păstrăvărie - Cabana Valea Sâmbetei - Fereastra Mare a Sâmbetei
marcaj: 
 Fereastra Mare a Sâmbetei - sub vârful Fundul Bandei
marcaj:
 
sub vârful Fundul Bandei - vârful Hârtopul Darei 2506m - vârful Dara
marcaj: nemarcat
(apar la un moment dat doua PA pe poteca, dar nu exista traseu omologat)
(retur pe același traseu)
  • Coordonate intrare în traseu: 45°39'08.7"N 24°47'18.5"E
  • Durata: 10h 51'
  • Distanta parcursa: 26,79km
  • Diferențe de nivel: 1647m (cumulat)
  • Dificultate: dificil
  • Starea marcajelor: bună
  • Tipul traseului: Dus-întors
  • Surse de apa: Cabana Valea Sâmbetei
  • Obiective: Cabana Valea Sâmbetei, Fereastra Mare a Sâmbetei, vârful Dara, vârful Hârtopul Darei.
  • Participanți: Traian, Sile, Cornel, Ionela, Erika și Toni
  • Track (Trail GPS): Dara si Hârtopul Darei. Munții Făgăraș.
  • Data: 27 iunie 2021

Putin mai jos de pensiunea Floarea Reginei este o poienița, unde se poate campa. Primul lucru care l-am făcut a fost sa cerem permisiune de campare de la pensiune. Cei de la pensiune au fost foarte amabili, singura condiție e sa comandam ceva de la pensiune, iar camparea este gratuita. Am fost avertizați ca uneori mai vine ursul și le răstoarnă containerele de gunoi, și sa avem grija. Nu am avut probleme. Seara ne-am dus la pensiune sa bem o bere și până la urma am mâncat un păstrăv la grătar ce a costat în jur de 25 lei/ porția. Delicios, și chiar recomand.
De la pensiunea Floarea Reginei pana la bariera sunt 3km de drum destul de rău, dar se poate parcurge, încet și cu atenție. Recomand sa ajungi la bariera dis de dimineață, locurile de parcare sunt limitate altfel vei fi nevoit sa îți lași mașina pe marginea drumului îngust. In imaginea de mai jos se poate vedea locul de parcare de la bariera. Seara când ne-am întors parcarea era plina iar pe marginea drumului în jos mai erau vreo 10 mașini parcate.
Imediat ce trecem de bariera găsim un loc de popas.
la 1 km de bariera continuam pe drumul din stânga
după cinci minute pe partea dreapta veți observa o frumoasa cascadă
imediat apoi părăsim drumul, și traversam Valea Sâmbetei pe puntea amenajat. Din acest loc continuam pe poteca marcata prin pădure.
La un moment dat vedem urmele unei avalanșe ce a adus cu ea o mulțime de arbori. Drumul de acces spre cabana și valea Sâmbetei erau acoperit cu totul.


 cca 30' și ajungem la alt loc de popas( 2 km de la bariera)
Indicatorul ne spune ca mai avem 15'pana la cabana pe marcaj TR iar cei ce vor sa meargă pe Piatra Caprei au aproximativ o ora, de acolo pot continua pe poteca spre vârful Cheia Bandei.
La ieșire din pădure putem observa Coltul Bălăceni, Fereastra Mare a Sâmbetei și Fereastra Mica, iar intre ferestre se vede vârful Slănina.
Cabana Valea Sâmbetei este aflata la limita golului alpin, la o altitudine de 1400m cabana oferă o frumoasa vedere asupra Văii Sâmbetei, culminând cu Fereastra Mare și vârful Slănina 2268m dar și renumitul Colt Bălăceni 2286m, denumit și Matterhorn-ul României. Cabana Valea Sâmbetei are o capacitate de 55 locuri, își așteaptă oaspeții în 4 camere de 2 paturi, 1 camera de trei paturi, 1 camera de patru paturi, 2 de sase paturi, 2 de opt paturi și una de de 12 paturi.
doua sute de metri mai sus de Cabana Valea Sâmbetei găsim Refugiul Salvamont.
în stânga Coltul Bălăceni, în mijloc vârful Slănina, intre ele Fereastra Mare a Sâmbetei
La baza Căldării Mari a Sâmbetei găsim indicatorul TR spre Fereastra Mare a Sâmbetei, pe unde vom merge noi, și indicatorul marcat cu PA spre Lacul Viștișoara prin Curmătura Răcorele.
foto spre Curmătura Răcorele.
urcam spre Fereastra Mare a Sâmbetei
Căldarea Mare a Sâmbetei ajungem la o bifurcație de unde se poate continua pe TA spre Piatra Caprei, pe PA spre vârful Cataveiu sau pe PR spre vârful La Cheia Bândei.
În Căldarea Fereastra Mare zăpada era destul de mare, dar nu am avut probleme sa traversam.
în Fereastra Mare a Sâmbetei găsim un indicator spre Cabana Podragu pe traseul de creasta, noi vom continua în cealaltă direcție spre Dara și Hârtopul Darei.
Fereastra Mare a Sâmbetei
 în fotografie se vede de la stânga la dreapta: vârful Iezerul 2429m, vârful Fundul Dâmbei 2454m, vârful Dara 2500m și vârful Hârtopul Darei 2506m.
Fereastra Mare a Sâmbetei - Căldarea Dâmbei
în Fereastra Mare a Sâmbetei încă rezistă un strat destul de consistent de zăpadă.
traseul de creasta este marcat cu smirdari (rododendron)
Căldarea Dâmbei
Căldarea Dâmbei
Căldarea Dâmbei
găsim indicatorul spre Cabana Valea Sâmbetei ce trece peste vârful Cheia Bandei. Marcajul pana în Căldarea Sâmbetei este PR, și doar de acolo vom intra pe marcaj TR cum arata pe indicator. Noi continuam pe traseul de creasta spre obiectivul nostru de azi: Dara și Hârtopul Darei.
Panorama
Lacul Urlea încă este parțial înghețat.
Căldarea Dâmbei
Ajungem la un stâlp ce nu are nici un indicator pe el, de acolo vom părăsii marcajul BR ce continua pe sub Fundul Dâmbei spre vârful Zârna și spoi spre curmătura Zârna unde vei găsi și refugiul. Din acest punct și până la refugiul Zârna faci o ora și un pic (4km) și ai de coborât o diferență de nivel de aproape 500m. Noi cotim spre dreapta apoi vom continua spre Dara și Hârtopul Darei pe o poteca bine conturata dar nemarcata.
 
foto: Lacul Urlea
vârful Fundul Dâmbei 2454m, trebuie sa ieși un pic de pe poteca pentru a atinge acest vârf.
privind peste Căldarea Dâmbei spre Fereastra Mare a Sâmbetei ce este învăluită în nori.
Imediat după Fundul Dâmbei găsim primul panou informativ cu mișcarea de rezistenta împotriva comunismului. Grupul Carpatin Făgărășan a fost una dintre cele mai importante grupări de rezistenta, care a activat pe văile și crestele Făgărașului, de pe versantul nordic și pana în Piatra Craiului și în masivul Iezer-Păpușa. Liderul acestui grup a fost Ion Gavrila Ogoranu (zis Moșu). Alături de el au fost în munți Andrei Hașu (zis Baciul), Laurian Hașu (zis Leu), Gheorghe Hașu (zis Ghiță), Ion Novac, Gelu Novac, Gheorghe Șovăială, Silviu Socol, Ion Chiujdea, Victor Metea, Remus Sofonea, Ion Ilioiu, Ioan Pop, Toma Pirău, Nicolae Mazilu. Grupul a activat în perioada mai 1950 - august 1955, dar Ion Gavrila Ogoranu a rezistat singur o buna perioada în munți și, ulterior, s-a ascuns lângă Alba Iulia pana la capturarea sa în 1977.  
Poteca continua pe sub vârful Dara și cotește ușor stânga spre Hârtopul Darei, și urca undeva intre cele doua vârfuri.
Vârful Hârtopul Darei este al nouălea vârf din România cu altitudinea de 2506m.
Vârful Hârtopul Darei 2506m
Vârful Hârtopul Darei
 de pe Vârful Hârtopul Darei și până pe vârful Dara sunt aproximativ 300m. Distanta mica dintre acestea dar și faptul că nu sunt clar delimitate fiind pe același platou pune în discuție dacă acestea pot fi considerate doua vârfuri separate. 
Vârful Dara apare în măsurătorile Directiei Topografice Militare cu altitudinea de 2499,6m fiind al 13-lea vârf din România.
foto spre vârful Urlea de pe vârful Dara
Întoarcerea o facem pe același traseu pe care am urcat.
mai facem câteva pauze pentru a ne bucura de smirdarii infloriți.
Din Fereastra Mare a Sâmbetei a inceput distracția, fiind una din cele mai solicitante coborâri, în conditiile în care vii de pe Dara sau chiar de pe Moldoveanu și ajungând aici ești deja obosit. (NU este valabil dacă ai urcat doar până aici și cobori înapoi la cabană)
Valea Sâmbetei și Cabana Valea Sâmbetei ce se vede jos în vale.
de la Cabana Valea Sâmbetei pana jos la Păstrăvărie mai faci o ora și un pic în funcție de cum te miști.

Track (Trail GPS): Dara si Hartopul Darei. Muntii Fagaras


Acces:


jurnaldedrumetii.ro
Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.

Distribuie pe:

Ultimele postări

S-ar putea să-ți placă și:
ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche