Munții Dognecei: Vârful Culmea Poeții 617m.

Munții Dognecei sau Munceii Dognecei fac parte din grupa Munților Banatului alături de Munții Almăjului, Munții Aninei, Munții Locvei și Munții Semenic. Cel mai înalt punct al masivului îl găsim pe vârful Culmea Poeții cu o altitudine de 617m. Se întind pe teritoriul județului Caraș Severin și sunt delimitați de Culoarul Pogănişului în nord, Culoarul Reșiței la est, Valea Caraşului în sud și Dealurile Dognecei în vest.
Am ajuns la punctul de intrare în traseu la ora 17:45, veniți din Moldova Nouă, unde am urcat de dimineață pe Corhanu Mare, cel mai înalt vârf din Munții Locvei. Pe drum chiar ne-am propus ca în cazul în care ajungem înainte de ora 18 să și începem traseul spre Culmea Poeții, fiind un traseu relativ scurt și cu diferență de nivel de sub 500 m, traseul era de 3-4 ore și ne ajungea timpul. Aveam pregătit un track cu urcare de la Lacul Mare Dognecea pe lângă Lacul Mic Dognecea, pe un drum forestier ce ne duce sus pe culme apoi pe vârf, ca apoi să coborâm pe alt drum înapoi în sat.

Traseu Vârful Culmea Poeții. Munții Dognecei

Lacul Mare Dognecea - Lacul Mic Dognecea - valea Cauna - Popasul lui Lau - vârful Culmea Poeții
 marcaj: nemarcat
Distribuie pe:

Asa cum observați pe harta de mai jos, am urcat de la lac pe vârf și apoi am vrut să facem un circuit pe un drum sau potecă ce se vedea foarte clar pe harta. In realitate nu a fost chiar asa ...
Lacul Mare Dognecea, pe marginea drumului există suficient loc de parcare.
Drumul forestier spre Lacul Mic
Lacul Mic Dognecea
Ajungem la o bifurcație de drumuri forestiere, continuam înainte. Tot aici era și o rampa de încărcare a lemnului, am fost surprins sa o găsesc atât de curata. Deci se poate ... De obicei la astfel de rampe găseai o grămadă de resturi de la copaci.
Vom traversa pârâul Cauna de mai multe ori, nu sunt amenajate locuri de traversare. In cazul în care debitul apei este mărit ai o problemă.
 
Ajunși la 3.5 km de la intrarea în traseu, la aceasta bifurcație noi am cotit stânga, sperând că drumul ne scoate în creastă mai rapid, cu toate că eu am configurat traseul pe o rută ocolitoare.
După ce am traversat Valea Cauna drumul o ia pieptiș în sus, după 100 m cotește spre dreapta. Pe harta îmi arăta că am fi scurtat puțin traseul.
La un moment dat drumul se pierde în vegetația crescută, iar rugii murelor ne-au cam dat de furcă. Am reușit până la urmă să traversăm. De data asta nu am fost inspirați și am ales calea mai scurta dar mult mai dificilă. Cam așa se întâmplă când faci drumeții pe trasee nemarcate. Câteodată dă cu virgulă.
După încă circa 900m am ajuns la un drum forestier, urmele TAF- ului erau destul de proaspete, dar verificând harta, constat că track-ul nostru e undeva mai sus cu 200 m pe un alt drum. Asa că traversăm drumul nu prea încântați, și continuăm prin tufișuri spre a reintra în track.
In sfârșit, după mai mult de 1 km de bălăurit pe coclauri, am revenit la track-ul nostru, pe un drum forestier foarte bun. Consultând harta observ că mai avem foarte puțin până în vârf, aproximativ 500m.
Popasul lui Lau este situat chiar sub vârf. Doar că nu poți aborda vârful din acest loc. Popasul a fost amenajat într-o zona de unde pare să se fi făcut escavări și zona este greu accesibilă spre vârf. Continuăm încă vreo 50m pe drum și apoi cotim dreapta spre Culmea Poeții.
Din drum urcam printr-o pădure destul de deasa și tânără. După 100m ajungem la borna de pe vârful Culmea Poeții
@jurnaldedrumetii.ro Culmea Poeții. Munții Dognecei#hiking #romania #jurnaldedrumetiiro ♬ Explore the World - Brainheart & Sis
Vârful Culmea Poeții
vârful Culmea Poeții
Pe harta topografică vârful îl găsim cu altitudinea de 616.9m.
Revenim în drumul forestier ce se vede într-o stare foarte bună, și cotim dreapta pentru a face un circuit. Exact cum am plănuit de la inceput.
După 1,5 km descoperim drumul. Prima data am trecut pe lângă el, fără sa îl observ, apoi mi-am dat seama că am ieșit de pe track și am revenit. Mi se părea foarte ciudat că intrarea pe acest drum era mascată intenționat cu crengi. Crengile erau așezate simetric pe o portiune de cca 25 m. Am presupus că cei ce taie pădurea au ceva de ascuns. E drept că în acea zona pădurea a fost tăiată la ras.
Drumul începea să se piardă în vegetație, iar lăstarii tineri din jur au ajuns deja la o înălțime de 3m, de unde am dedus ca tăierile s-au făcut ce ceva timp în urmă. Tăierea pădurii a favorizat dezvoltarea tufișurilor. Am reușit să parcurgem vreo 600 m din acest drum. Rugii murelor, cu spinii lor încovoiați ca niște cârlige de pescuit, ne creau cele mai mari probleme. M-am uitat la ceas, era ora 19:36 mai aveam o oră până când se înserează. Nu știam care era starea potecii dacă am fi continuat, și riscam să ne prindă întunericul prin bălării.
Decizia a fost luată rapid, de amândoi, din priviri. Ne întoarcem pe unde am venit, am spus la sincron. In cazul în care te decizi sa urmărești track-ul meu, te sfătuiesc să te întorci de pe vârf înapoi, sau sa găsești o altă cale pentru a face un circuit. Dar nu pe aici. Bineînțeles că la întoarcere am ales varianta mai lungă și nu am coborât prin tufișurile prin care am scurtat la inceput tura. La ieșirea de pe drumul principal trebuie sa fi un pic atent, nu se distinge clar un drum, vegetația era crescută și aici, si maschează drumul, dar încă se poate trece relativ ușor.

Cu cât coboram, poteca devenea din ce în ce mai clară, până când se transforma în drum. Imediat ce am ajuns în drum am băgat viteza, cu toate ca eram deja obosiți. Am avut o zi încărcată, cu două drumeții însumând un total de aproape 30km cu diferențe de nivel cumulate de 1300m, plus drumul cu mașina de aproape 3 ore.

Track GPS:


Acces: Moldova Noua - Lacul Mare Dognecea

Distribuie pe:

Ultimele postări

S-ar putea să-ți placă și:
Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.

Proiectul jurnaldedrumetii.ro a pornit din dorința de a ajuta pe cei ce doresc sa străbată potecile munților, împărtășind din experiența noastră. Dacă consideri că ți-au fost utile informațiile de pe blog susține și tu proiectul nostru.


Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.


ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche