Muntii Gosmanu: Vârful Holmul Arșiței și Vârful Cracu Geamăna.

        Munții Goșmanu sau Culmea Goșmanu - Geamăna este o diviziune a Munților Tarcău și fac parte din grupa muntoasă a Carpaților Moldo-Transilvani, aparținând de Carpații Orientali. Culmea se delimitează la vest de văile Tarcăului și Asăului spre sud, iar în partea de est de pârâiele Calu, Iapa, Nechitu și Tazlău, la nord de râul Bistrița iar la sud de râul Trotuș și are o lungime de peste 50 km. Culmea are altitudine maximă de până în 1400 m, ce o atinge în vârfurile Holmul Arșiței 145?m și Cracu Geamăna 1442m. Alte vârfuri importante, enumerate de la nord spre sud ar fi: Goșman 1305m, Holmul Geamăna 1351m, Muntele Cioții 1417m și Comănacului 1358m. La sud de vârful Comănacul culmea se îngustează între  văile Asăului și Izvorul Alb, culmea fiind dominată de vârful Rotundu cu cei 1307 m ai săi, iar în șaua dintre obârșia văilor Izvorul Alb și Tazlăul Sărat găsim vârful Cârlana Rea 1261m și vârful Corbu cu 1263m în sudul căruia continuă Culmea Runcu Stânelor între văile Asău și Tazlăul Sărat, culme dominată de vârfurile Runcu Stanelor1269m,  Runcu Rău 1216m sau Muntele Tașbuga 1151m. La nord de vârful Goșman altitudinea de 1200 m este depășită de câteva vârfuri, printre care amintesc: Bâtca Hăușului 1268m, Comarnicului 1225m, Pintenul 1260m, Murgoci 1293m și Herman 1226 ce domină valea Bistriței cu peste 800m înălțime. 
     Atunci când am decis să urc în acest masiv am avut un ajutor important de la prietenul meu, "căpitanul" celor de la Potecătorii, unul din cei vinovați pentru marcarea și întreținerea multor trasee turistice din munții noștri. Mulțumesc Horațiu, pentru track, și pentru informațiile primite. Conform informațiilor ce le aveam, chiar și pe Wikipedia, cel mai înalt punct din acest masiv se zice că ar fi vârful Cracu Geamăna, dar se pare că informația este eronată, cel puțin așa reiese din studiul făcut și din măsurătorile pe care le-am făcut cu mai multe dispozitive dotate cu GPS.  Concluzia la care am ajuns și eu dar și Horațiu, este că cel mai înalt punct din masiv, ar fi de fapt Holmul Arșiței, vârf ce se află la aproximativ 500m sud față de Cracu Geamăna. Bineînțeles că măsurătorile noastre nu au fost făcute cu scule profesionale cu care să putem spune cu exactitate ce altitudine are fiecare vârf în parte, nu asta a fost intenția noastră. Am vrut doar să stabilim care dintre vârfurile Holmul Arșiței și Cracu Geamăna este mai înalt. Indiferent care dintre ele este mai înalt obiectivul nostru a fost atins, și pentru orice eventualitate am atins ambele vârfuri pentru a fi sigur ca am ajuns în cel mai înalt punct din acest masiv.
     Este foarte greu de organizat o drumeție pe un munte unde nu ai poteci marcate, sau măcar o hartă cu trasee turistice marcate. Munții Trascău, la poalele căruia locuiesc, i-am bătătorit în lung și-n lat, pe toate traseele turistice sau chiar și pe potecile nemarcate. Aș spune că nemarcatele din Trascău sunt deja printre preferatele mele. Munții Goșmanu fiind foarte îndepărtați, nu prea ai posibilitatea de ai aprofunda îndeajuns. Track-ul primit de la Horațiu conținea inclusiv itinerarul drumului forestier către punctul de intrare în traseu. Conform informațiilor primite, drumul era într-o stare bună, lejer de parcurs cu o mașină cu gardă înaltă. Însă la data la care am ajuns eu în zonă, situația drumului era schimbată radical. A început exploatarea unor parcele forestiere și drumul a fost un adevărat calvar. Urmele lăsate de utilajele forestiere erau așa de adânci, încât abia am reușit să trec cu un Nissan X-Trail, mai mult, am rupt și scutul motorului.
 

Traseu vârful Holmul Arșiței și Cracu Geamăna din Munții Goșmanu


La Haba (Poiana Containerului/ Poiana Stanei)  - Holmul Arșiței  1450?m și Cracu Geamăna 1442m
marcaj: nemarcat
retur pe același traseu
Distribuie pe:
Din Dărmănești până Bolătău la intrarea pe drumul forestier sunt circa 35 km. Odată ajunși aici găsim un localnic căruia ii spunem ce intenții avem, iar acesta foarte amabil ne spune ca drumul e rău, și nu știe dacă putem ajunge până sus. Din acest punct mai avem circa 10.5 km până în Poiana Containerului sau Poiana Stanei.

Asa cum se vede și pe harta de mai jos, conform curbelor de nivel vârful Holmul Arșiței este mai înalt decât Cracu Geamăna, lucru pe care l-am și demonstrat prin măsurătorile făcute, cu mai multe aplicații ce ne arata altitudinea. 
 

Azi vom parcurge un traseu nemarcat, sălbatic, ce nu se remarcă a fi spectaculos, fără peisaje care să te facă să te întorci. Un traseu ce va fi interesat doar celor care doresc să ajungă la fel ca și noi pe cele mai înalte culmi din toată țara. Ajunși în Poiana Containerului (Poiana Stanei) găsim o mică construcție ce o poți folosi ca adăpost în caz de vreme rea. Ora 11:42'
pornim la început pe un drum forestier
 
după 600 m cotim spre dreapta, drumul forestier se pierde în vegetație.
La 1,3 km găsim un izvor neamenajat.
trecem de vârful La Stana din Capăt 1392m și părăsim poteca pe lângă marcajele forestiere spre vârful Muntele Cioții, care ar fi primul vârf de peste 1400m pe care îl vom urca.
Am ajuns pe vârful Muntele Cioții 1417m unde găsim o momâie făcută din câțiva bolovani.
Continuăm spre nord la un moment dat ajungem la o troiță.
Continuăm pe lângă marcajele forestiere.
 Ajungem pe vârful Holmul Arșiței, ce este complet împădurit. Ceasul imi arată altitudinea de 1456m. Ora 13:16'
Aplicația zice ca suntem la altitudinea de 1458m 
ne punem bocancii pe varf reusind astfel sa ne mai atingem un obiectiv din lista noastra
Ajungem și pe vârful Cracul Geamănă ce apare pe harta cu altitudinea de 1442m. ora 13:30
vârful Cracul Geamăna 1442m.
pe vârful Cracul Geamăna avem o panorama spre nord de unde se vad Munții Ceahlău.
vârful Cracul Geamăna
Ne întoarcem la mașină pe același traseu.
Ora 15:14'

Track GPS: Holmul Arșiței și Cracul Geamăna, Munții Goșmanu.

Acces auto

Distribuie pe:
=============================
Ultimele postări

Distribuie pe:
S-ar putea să-ți placă și:
Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.
Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.
Distribuie pe:
ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche