Scocul Iarului - Piatra Iorgovanului

Anul trecut când am făcut traseul tematic Paradisul verde din Cheile Iarului (Scocul Iarului - Valea Soarbele) am studiat posibilitatea de a urca pe Piatra Iorgovanului de pe acest traseu. Asa ca am configurat o posibila varianta de traseu, nemarcat bineînțeles. La fata locului am modificat puțin traseul mai ales ca am descoperit ca marcajul "Floare Albastra"pe care am urcat prin Scocul Iarului continua înainte încă aproximativ 1 km de la punctul unde poteca tematica cotește stânga spre Valea Soarbele. Traseul meu de azi este recomandat persoanelor experimentate ce au un bun simt de orientare, sau celor ce cunosc foarte bine zona, dar și celor ce sunt familiarizați cu urmărirea track-urilor GPS. Te asigur ca merita cu prisosință sa parcurgi acest traseu din mai multe motive, sălbăticia locului este de-a dreptul fantastica iar peisajele mirifice te copleșesc. 

Traseu: Scocul Iarului - Piatra Iorgovanului

Câmpușel - Camping Valea Iarului - Scocul Iarului
 marcaj: "floare albastra"

Scocul Iarului - Intersecție cu BR
marcaj: nemarcat

Intersecție cu BR - vârful Piatra Iorgovanului
marcaj: BR
 vârful Piatra Iorgovanului - Câmpușel
marcaj: TR
  • Data: 22.08.2021
  • Coordonate intrare în traseu: 45°15'44.8"N 22°52'14.5"E
  • Durata: 6h35'
  • Distanta parcursa: 0.46km
  • Diferențe de nivel: 826m
  • Dificultate: mediu
  • Starea marcajelor: Atenție! - acest traseu a fost realizat și pe porțiuni de traseu fără marcaje turistice. In cazul în care urmărești acest track, o faci pe propria răspundere.
  • Tipul Traseului: circuit
  • Surse de apa: Camping Valea Iarului
  • Obiective: Scocul Iarului - Piatra Iorgovanului
  • Track GPS: Scocul Iarului - Piatra Iorgovanului
Indicatorul de la Câmpușel spre Piatra Iorgovanului. La 100m de acest indicator poteca marcată spre Piatra Iorgovanului continuă spre dreapta. Noi continuăm înainte pe drum spre Campingul din valea Ierii.
Locul de campare de la Câmpușel, pe malul râului Jiul de Vest, punctul de pornire al traseului de azi.
La aproximativ 400 m de la pornire ajungem la Camping Valea Iarului.
Panou info al traseului tematic "Paradisul verde din Cheile Iarului". După cum vedeți și pe panou, avem atenționare pentru șerpi, ursi, dar și asupra faptului că nu este apă pe traseu. Aici este ultimul loc unde puteți să vă alimentați cu apa.
Indicatorul de intrare pe Canion (Scocul Iarului)
Data trecuta când am făcut Scocul Iarului am detaliat aceasta portiune de traseu, pentru detalii poți sa citești acest articol.
traseul este impresionant cu multe săritori de trecut.
Scocul Iarului
Scocul Iarului
Scocul Iarului
Uneori mai găsim cate o scara amenajata din butuci, ce ne ajuta sa trecem în siguranță.
Scocul Iarului
Scocul Iarului
Scocul Iarului
Scocul Iarului
Scocul Iarului
vom traversa și prin pasajele înguste cu pereți verticali ce ii pun în dificultate pe claustrofobi.
O parte din săritori sunt amenajate cu cabluri învelite în furtun de gradina pentru protecția palmelor. O idee foarte buna.
Tuneluri strâmte prin care ești nevoit sa te strecori sunt un deliciu pentru fete. Exista și posibilitatea de a te cățăra pe deasupra.
Scocul Iarului
Vom ajunge chiar și în porțiuni în care vei fi nevoit sa te cațeri, sau sa te ajuți de cablul ce îți ușurează foarte mult cățărarea.
Am ajuns și în punctul final al traseului tematic ce cotește la stânga în urcare susținută spre Valea Soarbele. Noi continuam înainte prin canion, căutând o zona unde sa urcam spre dreapta pentru a ajunge pe Piatra Iorgovanului.
Spre surprinderea noastră încă găsim marcaje cu "floarea albastra" pe care le urmam curioși.
Scocul Iarului continua încă destul de îngust chiar dacă pereții din jur au devenit ceva mai mici, sunt primele semne ca suntem spre finalul canionului.
După aproximativ un km marcajele dispar. Brazii ce ne inconjoara ne reduc posibilitatea de orientare. Continuam înainte ținând canionul în stânga noastră.
Curând ieșim dintre brazi și avem vizibilitate ne dam seama ca în fata avem vârful Stanuletii Mari, iar undeva în stânga este șaua Paltina. In acest punct cotim spre dreapta spre Piatra Iorgovanului pe care am depășit-o destul de mult urmărind marcajele "Floarea Albastra".
O dihanie îmi aterizează pe mână unde rămâne liniștită la o ședință foto.
Imediat ce am urcat un pic mai mult putem vedea mult mai bine vârful Stanuletii Mari și o parte din vârful Paltina.
Continuăm urcarea pentru a ajunge în traseul de creastă marcat cu BR, până acolo mai avem cca 200m diferență de nivel. Acum este foarte ușor să ne orientam deoarece Piatra Iorgovanului o avem poziționată în dreapta noastră.
Am ajuns și la poteca marcata cu BR , aici continuăm spre dreapta către Piatra Iorgovanului.
Jos în vale se vede Scocul Iarului pe care am urcat, iar în fundal se vede Creasta Oslea. Unul din traseele foarte dragi mie pe care te invit sa-l parcurgi.
Imediat după încheierea ședinței foto continuam pe BR. Traseul de creasta ocolește Piatra Iorgovanului până pe partea cealaltă unde se bifurca cu traseul marcat cu TR ce vine de la Câmpușel pe care vom continua.
Foto de pe Piatra Iorgovanului spre Munții Retezat, în centrul imaginii se văd cele mai impunătoare vârfuri din Retezat: vârful Peleaga și vârful Păpușa, iar în dreapta este vârful Custura.
Vârful Piatra Iorgovanului cu o altitudine de 2014m este al 3-lea vârf ca înălțime din masiv, după vârful Piule 2081m și Drăgșanu 2076m .
Vârful Piatra Iorgovanului foto spre Creasta Oslea
Vârful Piatra Iorgovanului foto spre vârful Stănuleții Mari și vârful Paltina din Munții Godeanu.
Vârful Piatra Iorgovanului foto spre Vârful Albele 2013m în plan apropiat, vârf ce l-am atins când am făcut o tura pe toată creasta Retezatului Mic și vârful Piule 2081m în dreapta planul secund, vârful Custura 2457 din Munții Retezat se vede în partea stângă plan îndepărtat.
După o pauză generoasă în care ne-am bucurat de priveliștile din jurul nostru începem coborârea spre Câmpușel pe marcaj TR. Traseul este unul ușor fără dificultăți tehnice și poate fi făcut de orice iubitor de munte. In schimb trebuie să aveți grija la vipere. Ne așteptam să găsim șerpi prin Scocul Iarului sau după ce am inceput urcarea nemarcată spre Piatra Iorgovanului, unde prezenta turiștilor este destul de rară dar nu, tocmai pe poteca marcata am găsit acest frumos exemplar pe care l-am fotografiat și apoi ne-am retras acordându-i respectul cuvenit. Noi am fost isteți, i-am dat pace, fi și tu ca noi, nu-l ucide.
Poteca foarte bine conturata nu pune probleme de orientare.
In urma cu câțiva ani, era plin de flori de colt, acum de-abia am găsit câteva exemplare.
Floare de colt.
Pe toată coborârea, pana la limita pădurii, vei avea în fata creasta Oslei. Un alt traseu pe care te invit sa -l parcurgi. Detalii despre acea tura găsești aici.

Track GPS: Scocul Iarului - Piatra Iorgovanului


Acces:

Distribuie pe:

Ultimele postari

S-ar putea să-ti placă si:
Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.

Proiectul jurnaldedrumetii.ro a pornit din dorința de a ajuta pe cei ce doresc sa străbată potecile munților, împărtășind din experiența noastră. Dacă consideri că ți-au fost utile informațiile de pe blog susține și tu proiectul nostru.


Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.
ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche