Vârfurile Lespezi, Cornul Călțunului si Podeanu.

Tura de azi este o tura destul de dificilă dacă e să luăm în calcul diferențele de nivel cumulate, dar într-o zi de vară lungă, oricine poate face acest circuit. In aceasta drumeție vom ajunge pe 2 vârfuri de peste 2500m din România, vârfurile Lespezi și Cornul Călțunului.  Astfel vom fi mai aproape de ținta noastră, de a bifa cele 13 vârfuri de peste 2500m în vara asta. Am început în 27 iunie când am urcat pe Dara și Hârtopul Darei, apoi în 4 iulie am urcat pe Negoiu de la Piscu Negru, în 10 iulie Omu și Bucura Dumbrava din Bucegi, în 25 iulie ne-am întors pe Negoiu, de data asta pe la Custura Sărații, la 1 august a venit rândul Viștei și a Moldoveanului apoi mai rămân de făcut Peleaga, Păpușa, Parângul și Buteanu.

Traseu: Piscu Negru - Vf. Lespezi - Vf. Cornul Călțunului - Vf. Podeanu

circuit

 Piscu Negru - Stana Lespezi - Vârful Lespezi 2517m
marcaj: PR
Vârful Lespezi 2265m - vârful Cornul Călțunului 2505m (dus-întors)
marcaj: nemarcat

Vârful Lespezi - Șaua Lespezi
marcaj: PR
Șaua Lespezi - Vârful Podeanu 2262m - Șaua Podeanu 1871m
marcaj: BA 
 
Șaua Podeanu 1871m - Stana Lespezi
marcaj: CR
Stana Lespezi - Piscu Negru
marcaj:
Pornim din parcarea cabanei Piscu Negru și vom urmări traseul Circuitul Piscu Negru - vârful Lespezi și retur prin șaua Lespezi marcat cu PR, cu mențiunea că din șaua Lespezi noi vom continua spre vârful Podeanu. In cazul în care dorești sa urmărești acest circuit trebuie sa știi ca marcajul din Stana Lespezi spre Șaua Lespezi s-a modificat, marcajul PR(punct rosu) a fost înlocuit cu TR(triunghi rosu).

Poteca este foarte bine conturată și urcă prin pădure spre Stâna Lespezi. După cca 1 km ieșim din pădure.
 
Stana Lespezi o găsim la aproximativ 1,5 km de parcare. Aici ar fi bine să realimentați cu apă, deoarece sus pe creastă nu veți mai găsi alt izvor.
Circuitul marcat cu PR se bifurca la Stana Lespezi. Aici ai posibilitatea dacă vrei să continui spre stânga și să urci în Șaua Lespezi și apoi pe vârful Lespezi. Noi vom continua spre dreapta pe Piciorul Lespezi, pentru ca la întoarcere vrem sa ajungem și pe vârful Podeanu de unde vom coborî înapoi aici la stână.
Piciorul Lespezi pe care am urcat de la Stana Lespezi.  
Priveliștile din jur sunt deosebit de frumoase. Foto spre vârful Laitel, iar în depărtare se vad vârfurile Vânătoarea lui Buteanu, Capra și Iezerul Caprei.
Foto spre vârful Podeanu, pe unde vom cobori noi. In stânga se vede Lacul de acumulare Vidraru.
Avem o zi foarte clara și putem vedea toate vârfurile importante ale Făgărașului. In imaginea de mai jos se distinge foarte clar trapezul Viștea- Moldoveanu, iar în dreapta lor se vad Dara și Hârtopul Darei.
Vârful Lespezi cu cei 2517 m ai sai este al 5-lea  vârf din România. Pe unele hărți îl găsești adesea cu altitudinea de 2522m, dar altitudinea corecta este 2517m. Este vazut ca un vârf dublu, împreună cu Cornul Călțunului și foarte ușor de recunoscut din orice direcție te uiți.
@jurnaldedrumetii.ro Vârful Lespezi. Munții Făgăraș. #pevisenusepunepraful #jurnaldedrumetii ♬ Colind - Subcarpați & Surorile Osoianu
vârful Negoiu și vârful Dintre Strungi văzute de pe Lespezi. 
Vârful Cornul Călțunului în plan apropiat, în depărtare distingem vârfurile : Șerbota, Scara, Boia, Ciortea, Budislavul iar în partea dreapta cu capul în nori este Capul Surului.
Lacul Călțun este situat la o altitudine de 2135m, la picioarele vârfului Lespezi și pare ca o baltă mică, cu toate ca are o suprafață de 0,7 ha.
Vârful Lespezi 2517m - echipa de azi
Pentru a ajunge pe vârful Cornul Călțunului coboram spre Șaua Lespezi cca 100m și apoi cotim dreapta spre vârf. Se distinge destul de greu poteca dar este cea mai sigura mai ales că nu ajunge prin zone expuse. 
@jurnaldedrumetii.ro Vârful Cornul Caltunului. Munții Făgăraș #jurnaldedrumetii.ro #pevisenusepunepraful ♬ Sky - DROP
Vârful Cornul Călțunului este al 10-lea vârf ca înălțime din România cu o altitudine de 2505m.
Lacul și Refugiul Călțun foto de pe Cornul Călțunului.
Celebra și mult controversata bancă de pe Cornul Călțunului. Părerea mea este că nu ar trebui să fie încurajate astfel de "gesturi". Unde am ajunge dacă fiecare după bunul plac ar împodobii un vârf montan cu ce ii trece prin cap. Dacă tot vrei să faci ceva pentru comunitate, pune măna și fă curat sau întreține refugiile montane și traseele montane,  numa' zâc!
Până în șaua Lespezi avem cca 1 km și continuăm coborârea pe marcaj PR .
în Șaua Lespezi avem bifurcație de trasee.
Marcaj PR de pe care am coborât noi ce vine de pe vârful Lespezi cotește la stânga spre Stana Lespezi. Atenție! în iulie când am fost pe Negoiu am coborât pe aici spre șaua Lespezi. Traseul a fost remarcat cu TR iar marcajul PR a fost acoperit. In cazul în care vrei să faci circuitul marcat cu PR din șaua Lespezi pana la Stana Lespezi urmărești marcaj TR. Pe hartă încă apare încă marcajul PR.
Marcaj BA ce vine din Arefu pe Culmea Podeanu - Șaua Lespezi - Căldarea Berbecilor și ajunge în traseul de creastă undeva lângă Strunga Doamnei. Acesta este traseul pe care continuăm noi, spre vârful Podeanu și apoi în Șaua Podeanu.
Poteca spre vârful Podeanu aproape că nici nu o simți, diferențele de nivel sunt aproape nesemnificative.

Din șaua Lespezi până pe vârful Podeanu sunt aproximativ 1,2 km pe care i-am parcurs în 15 minute.
Varful Podeanu 2262 m foto spre vârful Lespezi, Cornul Călțunului, Negoiu, Șerbota și Scara iar în stânga imaginii se vede Boia și Ciortea Est.
De pe Varful Podeanu 2262m până la Șaua Podeanu 1871m sunt aproximativ 1,6 km și o diferență de nivel de coborât de 391m. Poteca se pierde în vegetație fiind o portiune de traseu rar vizitată. Din Șaua Podeanu ai 3 variante pe care poți continua. 
Varianta 1: sa continui pe marcaj BA ce coboară în Arefu. Traseul Arefu - Culmea Podeanu - Strunga Doamnei este un traseu de legătura cu traseul de creasta al Făgărașului și are o lungime de aproape 42 km cu diferențe pozitive de urcat de aproape 2900m și 1200 m diferențe negative. Ce este mai interesant la acest traseu este ca din Arefu pana în Șaua Podeanu este accesibil și cicloturismului.
Varianta 2: sa continui pe marcaj BA încă aproximativ 6km până la bifurcația cu traseul marcat cu TR și sa cobori la Cabana Cumpăna. Traseul Cabana Cumpăna - Șaua Cleopatra are o lungime de 23 km și urca pe  Culmea Clăbucet - Culmea Podeanu și apoi coboară la confluenta pârâurilor Izvorul Scării cu  Izvorul Negoiu de unde urca în Șaua Cleopatra făcând legătura cu traseul de creasta al Făgărașului. Si acest traseu este unul foarte dificil datorita lungimii și a diferențelor de nivel  pozitive și negative de 2200 m respectiv 900 m.
Varianta 3: Din Șaua Podeanu sa coborați la Piscu Negru pe traseul marcat cu CR.  Aceasta varianta de traseu am ales-o noi pentru a ne încheia circuitul. Traseul Piscu Negru - Stana lespezi - Șaua Podeanu are o lungime de 4,7 km și o diferență de nivel de aproximativ 700m. 
In fotografie se vede Șaua Podeanu, iar în stânga imaginii vedem Lacul de acumulare Vidraru. La Coada lacului se află Cabana Cumpăna.

Noi nu am mai coborât pâna în Șaua Podeanu, știind ca trebuie să cotim stânga pentru a intra în traseul marcat cu CR. Atenție, în coborâre întâlniți un drum forestier care la un moment dat se înfundă. După cum vedeți și în imaginea de mai jos noi am ieșit de pe BA și am continuat spre stânga pentru a ne intersecta cu CR. Am făcut mențiunea asta în cazul în care urmărești track-ul meu, și ajungând aici te întrebi de ce am procedat asa. Cel mai simplu ar fi fost sa coboram în Șaua Podeanu și apoi să intram pe CR.

Bifurcație cu marcajul CR

Continuăm pe drum cca 1 km, apoi drumul se înfundă și începe poteca care este destul de anemica și trebuie un pic de atenție pentru a fi urmărită.
In scurt timp ajungem la bifurcația cu Circuitul Lespezi ce apare pe harta marcat cu PR. Dupa cum vedeți și în imagine a fost remarcat cu TR.
Traversam pârâul Lespezi
Fotografia de mai jos am făcut-o după ce am traversat pârâul Lespezi. In imagine se vad  prietenii mei în coborâre de la bifurcația CR cu TR.
Pârâul Lespezi. De aici mai avem cca 200m și ajungem la Stana Lespezi.
La Stana Lespezi închidem circuitul nostru de azi, de aici coboram spre Piscu Negru pe același traseu pe care am urcat.

Track GPS:


Acces: Balea Lac - Piscu Negru

Acces: Barajul Vidraru- Piscu Negru

Distribuie pe:

Ultimele postari

S-ar putea să-ti placă si:
Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.

Proiectul jurnaldedrumetii.ro a pornit din dorința de a ajuta pe cei ce doresc sa străbată potecile munților, împărtășind din experiența noastră. Dacă consideri că ți-au fost utile informațiile de pe blog susține și tu proiectul nostru.


Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.



ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche