Piatra Mica 1816m. Munții Piatra Craiului

După tura istovitoare de ieri din Bucegi, am zis că dacă tot suntem în zonă să profităm de ocazie și să mai facem un traseu, ceva mai scurt. Am ales Piatra Mică din Masivul Piatra Craiului. Acest traseu este o unul deosebit de frumos datorita faptului ca de pe vârf vom avea o panorama de 360⁰ cu priveliști deosebite spre Piatra Craiului, Zărnești, Măgura Codlei, Masivul Postăvaru, Masivul Piatra Mare, Munții Bucegi sau Leaota. Traseul de azi este un amestec de frumos cu adrenalina, datorita zonelor expuse ce le vom traversa. Este un traseu perfect pentru cei ce vor să se pregătească pentru Piatra Craiului, deoarece și aici vom avea porțiuni scurte de cățărare sau descățărare. Am observat în timpul turei câțiva tineri ca au abordat Piatra Mică în mod greșit, mai mult, atunci când au ajuns la zona de risc au fost nevoiți să se întoarcă înapoi, pentru ca nu erau pregătiți pentru dificultatea acelei zone. Când i-am întrebat dacă știau de acea zona, au spus că nu. De asemenea am stat de vorba și cu doua fete ce știau că din Șaua Curmăturii este o zonă periculoasă și de aceea au urcat din Poiana Zănoaga pe vârf și apoi se întorceau înapoi pe același traseu. Se știe că este mult mai ușor să parcurgi zonele de risc în urcare decât în coborâre. De aceea, dacă vrei să faci circuitul Piatra Mică îți recomand ca din Poiana Zănoaga(Oilor) să te duci prima dată la  Cabana Curmătura și să continui prin Șaua Crăpăturii spre vârful Piatra Mică. Departe de mine gândul să te sperii sau să te fac să renunti la acest traseu, dimpotrivă, chiar te invit, merită să urci, dar să o faci în funcție de pregătirea care o ai. Dacă ești începător și nu ai încă experientă în tehnicile cățărare sau descățărare este mai sigur să abordezi traseul asa cum te-am sfătuit.

Traseu vârful Piatra Mica

Fântâna lui Botorog - Poiana Zănoaga(Oilor) -  Cabana Curmătura - Șaua Crăpăturii
marcaj: 
Șaua Crăpăturii - vârful Piatra Mica - Crucea din Carpați(Eroilor) - Poiana Zănoaga
marcaj: 
Poiana Zănoaga - Fântâna lui Botorog
marcaj:
  • Coordonate intrare în traseu: 45°32'07.5"N 25°17'31.5"E (Fântâna lui Botorog)
  • Durata: 5h 48'
  • Distanta parcursa: 13km
  • Diferențe de nivel: 1005m
  • Dificultate: mediu/dificil (porțiuni de traseu expuse)
  • Starea marcajelor: buna
  • Surse de apa: Cabana Curmătura
  • Obiective: Cabana Curmătura, vârful Piatra Mica
  • Participanți: Traian, Erika și Toni
  • Track (Trail GPS): Piatra Mica 1816m. Piatra Craiului
  • Data: 11.07.2021
Pornim de la Fântâna lui Botorog. Nu are rost să te încarci cu apă multă de aici, ai posibilitatea să te aprovizionezi și mai sus.
Indicatorul de la Fântâna lui Botorog ne spune ca avem 2h - 2:30h până la Cabana Curmătura.
Aproximativ la 2 km de Fântâna lui Botorog găsim un loc de popas și imediat lângă el se afla și Izvorul Viu
In cazul în care urci din Poiana Zănoaga pe Piatra Mica și faci traseul dus-întors, atunci profita și alimentează cu apa de aici, pentru ca nu vei mai avea alt izvor în cale. Dacă faci traseul în circuit pe la Cabana Curmătura - Șaua Curmăturii, atunci vei găsi izvor la cabană.
De la Izvor urmează încă o portiune mică de traversat prin pădure.
Ajunși în Poiana Zănoaga, sau Oilor cum am găsit denumirea pe unele hărți, vom vedea chiar la ieșire din pădure un avertisment pentru câinii de la stâna. Chiar la intrare în poiana găsim și stâna.
Din Poiana Zănoaga începem sa vedem Creasta principala a Pietrei Craiului.
După ce am traversat aproape în întregime poiana ajungem la indicatorul spre Piatra Mică. Ei bine aici ai doua variante. Prima sa continui spre cabana și sa urci prin Șaua Curmăturii, astfel porțiunea dificila o faci în urcare, sau sa te duci marcaj PA spre vârful Piatra Mica și apoi sa te întorci înapoi aici. Asta nu înseamnă ca de pe vârful Piatra Mica nu poți să cobori în Șaua Crăpăturii dar necesita atenție sporită și experienta în tehnici de cățărare și descățărare. Avertismentul meu referitor la abordarea acestui traseu se refera strict începătorilor ce încă nu au experienta pe astfel de trasee. Noi am continuat înainte spre Cabana Curmătura. 
Indicatorul spre Piatra Mica din Poiana Zănoaga.
Ieșim din Poiana Zănoaga și reintram în pădure din acest punct mai avem aproximativ 45'pana la cabana
După 20' ajungem la o troiță.
Cabana Curmătura este situată intre vârful Piatra Mica și vârful Turnu, sub Șaua Crăpăturii fiind o importantă bază turistică servind ca loc de popas turiștilor ce vor sa străbată potecile de pe Piatra Mică și creasta nordica a Pietrei Craiului. Cabana are 46 locuri de cazare, în cabana principala și în anexă. Anexa are 2 camere de cate 4 paturi și una cu 10 paturi, iar în cabană sunt camere cu 2,3, 11 și 12 locuri. Preturile pot diferi de la an la an, de aceea este bine să suni pentru a afla detalii. Cabanier: Dl. Florin Telefon: 0745454184
Cabana Curmătura indicatoare :)
In prăjitura cu răvașe de la Cabana Curmătura am găsit mesajul "Nicăieri în natură, nu există atâta varietate pe un spațiu atât de restrâns ca în MUNTE. - John Ruskin" Apropo, prăjitura a fost delicioasă.
De la Cabana Curmătura vom continua pe traseul marcat cu BG spre Șaua Crăpăturii.
poteca urca destul de susținut prin pădure pe sub abruptul Pietrei Mici.
în Șaua Crăpăturii găsim indicatoarele: pe marcajul PR se merge spre vârful Turnu, de unde începe Creasta Nordica a Pietrei Craiului. Pe marcajul BG se continua înainte prin Valea Crăpăturii spre Zărnești. Noi continuam spre dreapta pentru a ajunge pe vârful Piatra Mica.
La câteva minute de la plecare din Șaua Crăpăturii ajungem în zona de risc. Din acest punct traseul trebuie parcurs cu maxima atenție fiind expus.
foto spre Cabana Curmătura și Poiana Zărneștilor.
Creasta Nordica a Pietrei Craiului începe sa se vadă tot mai bine.
Unele porțiuni nu sunt asigurate cu cabluri sau lanțuri.
Porțiune cu risc de cădere asigurata cu cablu. Aici recomand o pereche de mănuși pentru Via Ferrata.
foto spre Cabana Curmătura
Alta portiune cu risc de cădere/alunecare ce nu este asigurată.
Foto spre Padina Hotarului, în plan îndepărtat se vede vârful Măgura Codlei, cel mai înalt punct din Munții Persani.
Porțiunile cu risc neasigurate sunt destul de multe, dar cu atenție pot fi trecute.
Abordarea acestui traseu în sens invers este recomandat doar celor experimentați ce sunt deja familiari cu tehnicile de cățărare și descățărare.

Cabana Curmătura și Poiana Zărneștilor
Creasta Nordica a Pietrei Craiului
Odată ajunși pe vârf suntem răsplătiți pentru efortul depus cu panorame deosebite în toate direcțiile. Este fantastic câtă perspectiva avem de pe acest vârf. 
Varful Piatra Mică, în spate se vede Creasta Pietrei Craiului.
Bulbuc de munte (Trollius europaeus) pe vârful Piatra Mica. In Bulgaria aceasta floare este protejata, dar asta nu înseamnă ca la noi trebuie sa le rupem.
de pe Piatra Mica pana la Crucea din Carpați(sau Crucea Eroilor cum am văzut-o denumita pe unele harti) sunt câteva sute de m pe care i-am făcut relativ repede pe creasta calcaroasa. Punctul de belvedere este spectaculos, mai ales spre Zărnești ce pare așternut la picioarele tale.
Crucea din Carpați foto spre Zărnești.
Crucea din Carpați foto spre Măgura Codlei
Crucea din Carpați foto spre Piatra Craiului.
Crucea din Carpați foto spre Bucegi.
De la Crucea din Carpați coboram prin pădurea deasa circa 1km pana în Poiana Zănoaga. Fotografia am făcut-o chiar la marginea pădurii iar în fundal se vad Munții Bucegi, unde am urcat ieri. Din acest punct avem foarte puțin pana la indicatorul unde vom închide bucla circuitului.
Ne-am întors la indicatorul din Poiana Zănoaga de unde vom continua pe același traseu pe care am urcat.
Poiana Zanoaga

Track (Trail GPS): Piatra Mica 1816m. Piatra Craiului


Acces: Zarnesti - Fântâna lui Botorog


jurnaldedrumetii.ro
Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.

Distribuie pe:

Ultimele postari

S-ar putea să-ti placă si:
#pevisenusepunepraful
#haisitumeritaefortul
#jurnaldedrumetii

Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.
Sustine jurnaldedrumetii.ro

Proiectul jurnaldedrumetii.ro a pornit din dorința de a ajuta pe cei ce doresc sa străbată potecile munților, împărtășind din experiența noastră. Dacă consideri că ți-au fost utile informațiile de pe blog susține și tu proiectul nostru.

ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche