Pestera Romanesti

Dacă tot ne-a rămas timp după tura de dimineață de pe Padeș, am decis să vizităm și Peștera Romanești. Sunt două variante să ajungi la Peștera Romanești, una mai grea și una ușoară. Noi nu am găsit varianta ușoară, dar pentru asta învinovățesc google maps, care ne-a direcționat spre poteca de urcare. Impropriu spus grea, fiind ca nici varianta pe care am urcat noi la peșteră nu a fost dificilă, doar că am avut un pic de urcat, dar asta nu ne sperie pe noi. Varianta mai ușoară era din centrul satului Romanești pe drumul ce duce la peșteră, apoi pe cărare vreo 10'. Peștera Romanești este situata în Munții Poiana Rusca, pe versantul stâng al Văii Fărășești și este foarte renumita pentru acustica deosebita și concertele ce se țin în ea. Face parte din categoria peșterilor mijlocii cu dezvoltare totală de 1450m, dispusă pe orizontal pe trei nivele. Intrarea Principala este orientata spre N-NV, lată de 9.5 și înaltă de 2m, fapt ce permite o iluminare difuză pană la circa 70m. pe aceasta portiune pereții sunt înverziți de alge. In sala liliecilor săpată în brecie tectonica(puține cazuri sunt în peșterile de la noi) se găsește o colonie de lilieci. Etajul superior și cel mijlociu au un caracter subfosil, în etajul inferior cu caracter subfosil este permis doar speologilor cu echipament special. Sălile principale s-au format la intersecția mai multor falii. Primele cercetări cu caracter speologic au fost făcute în secolul XIX de T, Orthmayr in 1872. Săpaturi arheologice ulterioare au scos la iveala oase de urs de caverna și obiecte provenind de la o așezare neolitica: un depozit de cereale, ceramica aparținând culturilor Tisa și Coțofeni, precum și o vatra acum reconstituita și expusa la Muzeul Banatului din Timișoara, unde se păstrează si resturile d eurs de caverna. Începând din anul 1984, Asociația Speologica Speotimis, organizează in Sala Concertelor din peșteră o serie de concerte la care au participat nume sonore ca: Filarmonica Banatului, Stefan Ruha, Khatleen Evans, Corala Sabin Dragoi, grupurile Bega Blues Band, Survolaj,Nightlosers, Cargo, Celelalte Cuvinte, Implant Pentru Refuz și nu în ultimul rand Zdop si Zdub care au adus în Peșteră Românești un număr record de 2000 de spectatori.

Traseu Peștera Romanești

DC 111 - Peștera Romanești
marcaj:

  • Coordonate intrare în traseu: 45°47'54.3"N 22°21'04.3"E
  • Durata: 45'(dus-întors)
  • Distanta parcursa: 0.77km
  • Diferențe de nivel: 100m
  • Dificultate: ușor
  • Starea marcajelor: buna
  • Surse de apa: nu
  • Obiective: Peștera Romanești
  • Participanți: Traian, Sorin, Cosmina, Daniela, Ciri, Codrina, Erika și Toni
  • Track (Trail GPS): Peștera Romanești

DC111 punct de orientare puntea
mașinile le-am parcat pe marginea drumului.  
urmărim marcajul CA
spre Peștera Romanești avem de urcat circa 100 m diferenta de nivel, pe o distanta relativ scurta, facand panta destul de abrupta.
la intrare în Peștera Romanești
Peștera Romanești
Peștera Romanești
Peștera Romanești
Peștera Romanești
Peștera Romanești
Peștera Romanești
Peștera Romanești
Peștera Romanești
Peștera Romanești
Peștera Romanești

Track (Trail GPS): Peștera Romanești

Powered by Wikiloc

Acces: varianta pe unde am urcat noi

Acces: varianta mai usoara


jurnaldedrumetii.ro
Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.

Distribuie pe:

Ultimele postari

S-ar putea să-ti placă si:
Sustine jurnaldedrumetii.ro

Proiectul jurnaldedrumetii.ro a pornit din dorința de a ajuta pe cei ce doresc sa străbată potecile munților, împărtășind din experiența noastră. Dacă consideri că ți-au fost utile informațiile de pe blog susține și tu proiectul nostru.

#pevisenusepunepraful
#haisitumeritaefortul
#jurnaldedrumetii

Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.
ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche