Podul lui Dumnezeu - Pestera Podului

  Podul lui Dumnezeu

- Este cel mai mare pod natural al țării, singurul pasaj rutier natural funcțional la nivel național și al doilea ca mărime din Europa, unicul din lume deschis traficului rutier, inclusiv de mare tonaj, traversat de DJ 670 Baia de Aramă-Drobeta Turnu-Severin. A rezultat prin surparea tavanului Peșterii Podului.
Din bătrâni se povestește că aici locuia Dracul, oamenii rugându-se lui Dumnezeu să-i scape de el. Atunci, Dumezeu, a lovit cu palma în tavanul peșterii, unde locuia Diavolul, care s-a prăbușit peste intrare. Dar Dracul a scăpat, ieșind pe cealaltă gură a peșterii și s-a agățat cu ghearele de vârful Dealul Peșterii. Dracu s-ar fi urcat apoi pe o stâncă, ce-i poartă numele: Stânca Dracului. Altă legendă spune ca podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfântul Nicodim să treacă prin Tismana după ce oamenii l-au alungat din comună, punându-i în traistă o găină cu gâtul tăiat, o pâine și un cuțit, acuzându-l de furt. Pe la anul 1370, călugărul era în căutarea unei cascade care i s-a arătat în vis și deasupra careia trebuia să construiască o mănăstire. Din Ponoarele a plecat la Tismana, unde a ridicat mănăstirea (Tismana). Înainte de a pleca, el a blestemat apa de la Ponoarele, să fie fără pești și să o înghită pământul. Și chiar așa s-a întâmplat, pentru că pe cursul ei s-au construit 8 mori,iar în ea nu trăiește nici un pește. O altă legendă spune că podul a fost construit de Hercule.


Coordonate  44°58'31.0"N 22°45'40.8"E
imagini 360


















Peștera Ponoarele

sau Peștera Podului (de la Pod) este situată la o altitudine de 337 m. Lungimea sa este de 734 m. Peștera este o străpungere
hidrogeologică realizată de apele ce se strâng în Lacul Zăton. Prezintă două intrări de dimensiuni mari. Galeria principală este subfosilă; la un nivel superior se găsește o galerie fosilă. În peșteră se adăpostesc numeroși lilieci din speciile Myotis, Miniopterus și Rinolophus. În perioada aprilie-august, în peșteră se poate întâlni o colonie de naștere formată din cca 3000 indivizi, iar în perioada octombrie-aprilie, o colonie de hibernare de cca 1000 lilieci.







Distribuie pe:

Ultimele postari

S-ar putea să-ti placă si:
  • Piatra Mare a Cloșanilor, Munții Mehedinți.
    29.04.2021 - 0 Comments
    Dacă ar fi să fac o clasificare, aș pune Piatra Mare a Cloșanilor undeva intre Creasta Oslea și Buila Vânturarița, luând de la fiecare câte ceva, farmecul Oslei sau dificultatea și sălbăticia Builei (aici ma refer strict la porțiunea dintre…
  • Vârful Mare 2463m - Munții Retezat
    03.06.2018 - 0 Comments
                             Toată săptămâna am urmărit sit-urile meteo. Ploi cu descărcări electrice. După pățania ce am avut-o anul…
  • Munții Gutâi, Creasta Cocoșului - Vârful Gutâiul Mare 1443m.
    12.03.2017 - 0 Comments
    Munții Gutâi sunt o grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali. Ei constituie primul segment al lanțului eruptiv neogen Vihorlat-Gutâi-Harghita, dezvoltat aproape integral pe…
  • Vârful Piatra Iorgovanului 2014m
    03.10.2015 - 0 Comments
    Traseu:  Cabana de vânătoare Campusel  -Vârful Piatra Iorgovanului 2014m (retur pe același traseu)  marcaj: Coordonate intrare în traseu: 45°15'44.7"N 22°52'14.5"E Durata:7h Distanta parcursa: 7km Diferențe…
Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.
Sustine jurnaldedrumetii.ro

Proiectul jurnaldedrumetii.ro a pornit din dorința de a ajuta pe cei ce doresc sa străbată potecile munților, împărtășind din experiența noastră. Dacă consideri că ți-au fost utile informațiile de pe blog susține și tu proiectul nostru.


Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.
ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche