Vârful Piatra Tăiată,Vârful Găuri,Vârful Coasta lui Rus: Munții Parâng.

Drumeția de azi a fost una din cele mai faine ture făcute in Munții Parâng, poate doar traversarea Parângului a fost puțin peste. Suntem la începutul lunii octombrie si chiar dacă ziua scăzuse simțitor tot am avut timp suficient să facem o tură minunată unde vom atinge mai multe varfuri, vom vedea tăuri si o multime de lacuri, mai ales că am prins o zi însorită numai bună de cotrobăit pe munți. Varianta asta de traseu fiind mai puțin cunoscută, este perfectă pentru cei ce caută liniștea muntelui departe de traseele aglomerate. Poate doar in zona lacului Gâlcescu ai șanse să întâlnești alți drumeți, fiind o zonă ceva mai căutată si un loc bun de pus cortul. 

Cabana Aviatorilor - Șaua Huluzu
marcaj: CA (marcaj foarte bun prin pădure, lipsa în golul alpin. )

Șaua Huluzu - vf. Găuri - șaua Curmătura Țiganilor - Vf. Coasta lui Rus - Vf. Piatra Tăiată
marcaj: BA(marcaje destul de slabe, dar se pot urmări cu atenție)

Șaua Piatra Tăiată - Lacul Gâlcescu
marcaj: CR (marcaj foarte bun)

Lacul Gâlcescu - Lacul Vidal - Lacul Pencu (retur pe același traseu)
marcaj: TR (marcaj foarte bun)

Lacul Gâlcescu - Cabana Aviatorilor
marcaj: CR (marcaj foarte bun)

ora 8:16 pornim pe traseu
După ce am trecut de cabana Aviatorilor, la 300 m de la mașini, vom coti spre dreapta in urcare spre Șaua Huluzu. Traseul marcat cu CR continua înainte spre Lacul Gâlcescu, pe acolo ne vom întoarce noi. Ce este interesant e ca din acest loc am intrat pe marcaj CA, marcaj ce nu apare pe hartă.
ora 8:20 cotim dreapta spre Șaua Huluzu
După 2,5 km ajungem în capătul drumului. Aici ieșim din pădure și intram în golul alpin. 
Din acest loc marcajele dispar, dar este ușor să te orientezi, deoarece sunt multe poteci ciobănești ce urca direct spre Șaua Huluzu. Stana Huluzu este așezată ceva mai în dreapta, în afara potecii.
Suntem pe Culmea Ciobanului în Șaua Huluzu ora 9:35, la altitudinea de 1824m.  Aici găsim bifurcația cu traseul marcat cu BA ce vine din Pasul Groapa Seaca și continuă spre pasul Piatra Tăiată unde se întâlnește cu traseul de creasta al Parângului marcat cu BR.    
ora 9:35 Șaua Huluzu
Celălalt indicator ne arata marcajul PA ce coboară spre Cabana Groapa Seaca și marcajul CA spre Cabana Obârșia Lotrului pe care am urcat noi. 
ora 9:35
Plecam din Șaua Huluzu pe marcaj BA spre primul pisc propus pentru azi, vârful Găuri. In spate se vede vârful Ciobanul Mare 1944m. 
Marcajele sunt destul de rare dar cu atenție se pot urmări, mai ales ca există o poteca destul de clară.
O momâie uriașă ne indică că suntem pe drumul cel bun.
Poteca continuă spre dreapta printre jnepeni. Undeva aici, în dreapta potecii la cca 100m ar trebui să fie Lacul Ciobanului. Nu am găsit nici o potecă să ducă spre el.
Imediat ce am trecut de jnepeni, începe urcușul spre vârful Găuri
Am început să câștigam altitudine iar panoramele din jur sunt superbe de jur împrejur. In imaginea de mai jos vedem Munții Șureanu cu vârfurile: Vârful lui Pătru și vârful Aușelul ce se vad în depărtare. 
Creasta Parângului ne oferă priveliști minunate cu vârfurile: Parângul Mare in stânga, apoi urmează, Gemănarea, Stoinița și Cârja, iar în plan apropiat dreapta este vârful Mija. 
Am ajuns și la Șezătoarea Urșilor. Când am făcut track-ul acestei ture am văzut pe hartă pe unde vom trece și mă așteptam ca aici sa găsesc un loc ascuns, înconjurat de jnepeni sau copaci, ferit de privirile indiscrete, unde stau ursii la taclalele, beau vin și bârfesc, așa cum se face de obicei la o șezătoare. Ei bine nu a fost așa, am găsit în schimb un loc super fain cu stânci mari, impresionante.
Din Șaua Huluzu până pe vârful Găuri am făcut 1h50', cu o diferență de nivel pozitivă de 420m și am parcurs circa 3,4 km.
ora 11:21 Vârful Găuri
Vârfurile Coasta lui Rus și Piatra Tăiată văzute de pe vârful Găuri și căldările de sub ele. Toată aceasta zona cu căldări în ansamblul lor a fost denumita Căldarea lui Murgoci, în cinstea savantului român.
Am ajuns și în Curmătura Țiganilor ce desparte vârful Găuri de Vârful Coasta lui Rus. 
0ra 12:01 Curmătura Țiganilor
De aici nu mai avem o potecă definită dar urcam fără probleme spre următorul obiectiv.
Circa 1300 m sunt de parcurs de pe vârful Găuri până aici pe Vârful Coasta lui Rus, pe care i-am făcut în aproximativ o ora. Nu ai cum sa te grăbești când vezi atâta frumusețe risipită în jurul tău.
ora 12:24 Vârful Coasta lui Rus
Căldarea Găuri la picioarele noastre, undeva sub noi se afla și lacul Găuri (nu se vede în imagine)
Vârful Piatra Tăiată este la doar 300m distanta de Coasta lui Rus.
ora 12:36 Vârful Piatra Tăiată
Echipa zâmbitoare pe vârful Piatra Tăiată 2299m.
Coboram spre Șaua Tăiată având în stânga noastră Căldarea Găuri unde putem vedea în plan apropiat Lacul Zănoaga iar în plan îndepărtat se vede Lacul Gâlcescu mascat de jnepenii ce-l înconjoară.
In Șaua Piatra Tăiată găsim bifurcația traseelor BA ce vine din Pasul Groapa Seaca cu BR traseul de creasta al Masivului Parâng și marcajul CR ce coboară în Căldarea Zănoaga apoi continua în Căldarea Gâlcescu pe lângă lacul omonim apoi spre Transalpina și în final sa ajungă la Cabana Obârșia Lotrului, traseul pe care urmează să continuăm și noi. 
ora 12:51 Șaua Piatra Tăiată.
Am ajuns deasupra lacului Zănoaga Mare și profităm de ocazie să tragem câteva cadre. Poteca trece destul de departe de el și ăsta ar fi cel mai bun loc de fotografiat. Lacul are aceeași denumire cu Lacul Zănoaga Mare din Munții Retezat, acesta din urmă fiind cel mai adânc lac Glaciar din România cu o adâncime de 29m.
Coborâm în Căldarea Gâlcescu unde putem admira lacul Gâlcescu ce "fură" culoarea jepilor ce îl înconjoară.
Deasupra lacului Gâlcescu sunt 2 tauri, poteca trece pe lângă unul din ele, celălalt fiind înconjurat de jnepeni, e mai dificil de ajuns la el.
Din Șaua Piatra Tăiată până la Lacul Gâlcescu am făcut circa 2,2 km  și am avut o diferență de nivel negativă de 330 m pe care i-am parcurs într-o oră.
Lacul Gâlcescu denumit uneori Câlcescu, este cel mai mare lac glaciar din Munții Parâng cu o suprafață de 31260mp și o adâncime maxima de 9.3m. Se afla într-o cuvetă de eroziune glaciară în Căldarea Gâlcescu la o altitudine de 1925 m și este declarat monument al naturii, iar împrejurimile constituie o rezervație naturală geologică, floristică și peisagistică.
 Privind Lacul Gâlcescu din capătul sudic ai impresia că se unește cu cerul, n-ai cum să nu te oprești să admiri frumusețea acestui loc, este mirific, chiar nu găsesc cuvintele potrivite pentru a descrie ce vad, sa nu mai zic de ceea ce simt. 
ora 13:52 Lacul Gâlcescu
Am ocolit Lacul Gâlcescu prin dreapta, porțiunea asta nu este marcata dar poteca este vizibila, traversam niște lespezi mari și ajungem în traseul marcat cu TR ce vine din Șaua Pleșcoaia prin Hornul Lacurilor. Este traseul de legătură dintre traseul de creastă marcat cu BR cu lacul Gâlcescu. Un traseu deosebit de fain ce coboară cele trei praguri în care găsim lacurile Păsări, Pencu și Vidal. 
ora: 14:08
Lacul Pencu și Lacul Vidal au fost denumite astfel de geograful francez Emmanuel de Martonne după profesorii săi Paul Vidal (francez) și Albrecht Penck (german). Acestea, alături de Căldarea lui Murgoci sunt singurele toponime propuse de Martonne care au rămas în uz până astăzi. Am făcut mai puțin de 10 minute de la lacul Gâlcescu până la cele doua lacuri. Poteca urcă pe firul apei ce formează mici cascade, apoi trece printre cele doua lacuri, urcând apoi prin Hornul Lacurilor spre Șaua Pleșcoaia. Pe partea stângă găsim Lacul Pencu ce se alimentează doar din topirea zăpezilor, nivelul acestuia scăzând simțitor în timpul verii.
ora14:16
Lacul Vidal ce se alimentează din Lacul Păsări dar și dintr-un izvor subteran, este mai mare și are pe tot timpul anului aproximativ același volum. 
ora 14:18
Ne-am întors la lacul Gâlcescu pe aceeași poteca marcata cu TR, ocolim lacul prin dreapta spre gura de vărsare ce formează răul Lotru . Lacul Gâlcescu este considerat izvorul răului Lotru, acesta pornind iute la vale, meritându-și cu prisosință numele. In imaginea de mai jos se vede indicatorul de la Lacul Gâlcescu spre Lacul Zănoaga de unde am coborât. Noi vom continua spre Cabana Aviatorilor punctul de unde am pornit pe traseu.
ora 14:52
De la lacul Gâlcescu pana jos la Cabana Aviatorilor avem de parcurs cca 7,2 km și o diferență de nivel negativa de 550m. O coborâre destul de lunga pe care o vom face în aproximativ 2 ore.
Poteca este bine definita și foarte bine marcata, coborând lin prin pădure dar și pe plaiuri, șerpuind agale pe lângă răul Lotru.
Vom fi nevoiți sa traversam răul Lotru de mai multe ori. Nu sunt podețe construite, țopăim pe pietre, bazându-ne pe echilibristica și noroc :)
Ajungem la un drum forestier pe care îl urmam, de aici vom înainta mult mai repede.
Ajungem la indicatorul din imaginea de mai jos, ce ne spune ca mai avem încă o ora jumate pana la Cabana Obârșia Lotrului. Aici suntem undeva la jumătatea distantei dintre Lacul Gâlcescu și Cabana Aviatorilor ceea ce înseamnă ca pana acolo am mai avea de mers încă o ora. De la Cabana Aviatorilor pana la Cabana Obârșia Lotrului mai sunt încă 5,2 km, ceea ce înseamnă încă o ora de mers, cel puțin, calcul făcut după clasificarea traseelor montane. Dacă ar fi sa parcurgi distanta în 30 de minute ar însemna să te deplasezi cu o viteza de 10km/h, și asta înseamnă alergare deja.
Ultima suta de metri ne găsește zâmbitori și bucuroși ca am terminat încă o tura frumoasa în Munții Părâng.
ora 16:55 final de tura


Track GPS: Vf. Găuri - Vf. Coasta lui Rus - Vf. Piatra Tăiată și Lacurile Zănoaga Mare, Gâlcescu, Vidal și Pencu

Acces: Cabana Obârșia Lotrului - Cabana Aviatorilor

Distribuie pe:

Ultimele postări

S-ar putea să-ți placă și:
Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.

Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine
ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche