Varful Mija

 
 
 
În urmă cu trei săptămâni am urcat pe Parângul Mare și am coborât la Cabana Groapa Seacă prin Valea Roșiile, apoi am urcat pe vârfurile Găuri, Coasta lui Rus și Piatra Tăiată încheind circuitul pe la cel mai mai mare lac glaciar din Parâng, lacul Gâlcescu. Cu toate astea am hotărât să revenim pentru a 3-a oara în decurs de o lună în acest masiv, pentru a urca pe unul din puținele vârfuri pe care încă nu le-am atins. Vârful Mija este unul dintre piscurile pe care nu se poate ajunge din creasta principală pe un traseu marcat. Singura variantă de urcare pe vârful Mija din creastă, este pe custura Cârja-Mija, dar este extrem de dificil și de riscant.

Traseu vârful Mija, Munții Parâng.

Cabana Groapa Seaca - Plaiul lui Dăncilă - Vârful Mija
(retur pe același traseu)
marcaj:
  • Data: 10.10.2021
  • Coordonate intrare în traseu: Cabana Groapa Seaca (45°24'30.4"N 23°33'28.5"E)
  • Durata: 7h:27'
  • Distanta parcursa: 13,89km
  • Diferențe de nivel: 1227m
  • Dificultate: dificil (conform clasificării traseelor turistice)
  • Starea marcajelor: marcaje vechi, greu de urmărit.
  • Tipul traseului: dus întors
  • Surse de apa: fără sursa de apă potabilă
  • Obiective: Vârful Mija
  • Track GPS: Cabana Groapa Seaca - Vârful Mija
Distribuie pe:

De la Cabana Groapa Seacă coborâm pe drum spre Petroșani circa 300m și ajungem la punctul de intrare pe traseu. În anii trecuți aici exista pe primul brad, cel pe care se văd și marcajele turistice, un indicator cu acces auto interzis. Ora 9:12
Drumul se duce spre Refugiul Agățat dar se termina după circa 3km, apoi se continuă pe potecă prin pădure. Dar noi azi nu vom ajunge acolo.
După 500m ajungem la o bifurcație de  trasee unde noi vom coti spre dreapta în urcare prin pădure cca 2,5 km pana la drumul ce duce la stână. iar marcajele:
PR - duce prin Valea Roșiile spre Șaua Gruiu, pe la Refugiul Agățat, Lacul Zănoaga Stanei, Lacul Lung, Lacul Roșiile și Lacul Mandra.
CG - duce în Căldarea Slivei spre Lacul Verde prin Plaiul lui Dăncilă, de unde apoi poți merge și la Lacul Cârja și Tăul Înghețat
CR - duce spre vârful Mija prin Plaiul lui Dăncilă, traseul pe care îl urmam noi.
ora 9:19'
După ce traversăm pădurea ajungem la drumul ce duce la stâna de sub vârful Mija. Marcajul se vede destul de rău, și încropim o săgeată din butucii găsiți pe drum, ca să nu ratăm intrarea în pădure la întoarcere. Este ora 10:26, am făcut până aici o oră și cinci minute. Conform marcajului CR am continuat pe drum circa 400m, la bifurcația unde se desparte de CG am cotit dreapta. Din acel punct marcajul CR dispare și am pierdut destul de mult timp să regăsim drumul spre stână. De aceea cea mai bună variantă este ca din acest punct să mai mergi încă 100 m pe drum și apoi să cotești dreapta pe drumul ce duce spre stâna ignorând marcajul. Dacă urmărești track-ul meu să te folosești de varianta pe care am avut-o la întoarcere.
După 1,3 km ajungem la stână. Este ora 10:56. În mod normal ar fi trebuit să ajung mult mai repede dacă aș fi continuat pe drum, dar am pierdut timp urmărind marcajul CR.
De la stână cotim spre stânga pe poteca și regăsim marcajul.
Continuăm prin pădure circa 500m.
și ajungem la jnepeni. Aici începe urcușul. Panta abruptă dă cu entuziasmul nostru de pământ.
continuăm prin culoarul natural dintre  jnepeni circa 1,5 km, apoi cotim dreapta. În acest punct trebuie să fi foarte atent deoarece poteca este abia vizibila și marcajul este lipsă.
Ajunși în creastă vedem printre nori vârful Parângul Mic și creasta principală a masivului. Ora 12:28'
Continuând pe creastă spre vârf, la un moment dat găsim o momâie pe care o înălțăm contribuind cu câteva pietre.
Găsim și un marcaj vechi. De aici mai avem 30 minute și ajungem pe vârf. Ora 12:45
Norii ne învăluie într-un spectacol fenomenal și misterios. Culmea pe care urca dispare rapid încât de abia apuci sa faci o poză. Oricum nu avem prea mult timp de căscat gura, bate vântul destul de tare, scăzând temperatura cu câteva grade, de parcă nu era suficient de frig.
La ora 13:27 atingem vârful Mija. 
Ne felicitam pentru reușită, o poza de grup și pornim înapoi sa găsim un loc la adăpost de vântul ce sufla tot mai tare.

Coborâm câțiva metri spre Căldarea Mija pentru a vedea lacul omonim. Îmi aduc aminte cu placere de drumeția când am fost la lacul Mija, mi-a plăcut foarte mult căldarea unde stă pitit lacul. Mija este unul din puținele lacuri ce nu pot fi văzute din creasta principala a Munților Parâng. Dacă am fi avut vreme bună de aici de pe vârf puteam vedea aproape toată creasta Parângului, dar asta înseamnă că avem un motiv întemeiat să revenim.
Norii ne învăluie tot mai mult și profit de fiecare gaură spre cer pentru a face câte o poză.
Coborâm pe același traseu pe unde am urcat, și ajungem în curând la stână. Aici vântul ne permite să ne oprim pentru pauza de masă.
De la stana am continuat pe drumul de acces pana la bifurcația cu marcajul CG, aici cotim spre stânga.
După 100m ajungem și la săgeata ce am lăsat-o pe drum. Marcajul nu indica deloc faptul ca trebuie sa părăsești drumul și sa cobori prin pădure.
Coborârea prin pădurea colorata de toamna este foarte frumoasă.
sunt curios cat timp trece ca marcajul sa fie acoperit complet de mușchi.
La ora 16:32 minute ajungem la drumul ce duce spre Refugiul Agatat
de unde mai avem circa 500m și ajungem la mașini.

Track GPS:


Acces:

Distribuie pe:


Ultimele postări

S-ar putea să-ti placă si:
Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.

Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.
ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche