Cele mai înalte vârfuri din România: 13*2500+

Sâmbătă după ce am ieșit de la serviciu, am pornit voioși spre Munții Făgăraș. Planul era să campăm pe pajiștile din Poiana Neamțului, urmând ca a doua zi să facem un circuit fain cu urcare la Cabana Bârcaciu, vârful Scara, apoi Lacul Avrig și înapoi la mașină. Ăsta era principalul obiectiv al weekend-ului, dar ținând cont că aveam câteva ore la dispoziție și azi, am profitat de ocazie să urcăm pe Vânătarea lui Buteanu. În vara asta ne-am propus să atingem toate cele 13 vârfuri de peste 2500m din România. Denumirea acestui vârf este destul de controversată, unii afirmând că se numește Vânătoarea iar alții Vânătarea. Dacă ar fi să fac o analiză a ce semnifică fiecare denumire în parte aș merge pe vânătare, care înseamnă un loc aflat la înălțime. O altă interpretare a cuvântului se regăsește în documentele care atestă valoarea unui teren, vânătarea fiind o pășune plină de pietre, nefolositoare crescătorilor de animale. Cel mai probabil doar pentru că e mai ușor de pronunțat, uneori i se mai spune în mod eronat și Vânătoarea lui Buteanu
 Am început în 27 iunie cu Dara și Hârtopul Darei, o tură lungă și solicitantă cu zăpadă și rododendroni înfloriți, în iulie am atins și Negoiu în condiții grele cu zăpadă înghețată și vreme rea, pe Vârful Omu - Bucura Dumbrava am urcat din Bran pe superba Culme Țigănești, una din cele mai faine ture, cu pajiștii pline de flori de te îmbătai de la mirosul lor. Am revenit pe Negoiu parcă neîmpliniți, de data asta pe la înspăimântătoarea Custură a Sărații, Vârfurile Moldoveanu și Viștea Mare le-am atins într-o tură faină cu 2 nopți la cort la Cabana Podragu, o experiență pe care o recomand tuturor, iar în septembrie au urmat Lespezi și Cornul Călțunului. A venit rândul Retezatului cu vârfurile Păpușa și Peleaga, unde am făcut un circuit fantastic din Poiana Pelegii, iar pe vârful Parângul Mare, am făcut tot un circuit de data asta cu schimb de mașini, rămânând la urmă Vârful Vânătarea lui Buteanu, cel mai facil vârf de peste 2500m din România. Îmi aduc aminte că ideea mi-a venit când eram pe vârful Scara în Munții Bucegi, atunci era pregătită o urcare din Bran pe Culmea Țigănești și cu coborâre de la Curmătura Hornurilor pe Valea Gaura, fără sa atingem cele vârfurile cu pricina. Privind spre Omu de pe vârful Scara, i-am zis lui Traian:
- Ce zici dacă am urca în vara asta pe toate vârfurile de peste 2500? Avem deja 3 vârfuri atinse, dacă le urcăm și pe astea două, sunt 5. Restul le facem rapid, mai ales că sunt mai apropiate de casă. 
Nu pot să uit cum Traian a început să-și frece mâinile așa cum se manifestă el când se bucură de ceva. Gestul lui a fost suficient, nu mai avea rost să zică nimic, m-am uitat către Erika, și ea a răspuns aprobator.
- La mine să nu te uiți, atâta timp cât nu mă duci pe dealuri, știi că eu sunt de acord. Și uite așa, într-un timp relativ scurt am reușit să atingem cele 13 vârfuri de peste 2500m din Romania. 
Azi vom detalia traseul spre vârful Vânătarea lui Buteanu, iar pentru detalii despre celelalte intra pe link-ul aferent fiecărui vârf. 

Traseu turistic Vârful Vânătarea Lui Buteanu

Bâlea Lac - Șaua Caprei
marcaj:
 
Șaua Caprei - Șaua Văiuga -Vârful Vânătarea lui Buteanu - vârful Capra
marcaj:

(retur pe același traseu)
  • Data: 25.09.2021
  • Coordonate intrare în traseu: 45°36'16.1"N 24°37'07.6"E (Lacul Bâlea)
  • Durata: 2h56'
  • Distanta parcursa:3,89km
  • Diferențe de nivel: 461m
  • Dificultate: ușor
  • Starea marcajelor: bună
  • Tipul Traseului: dus întors
  • Surse de apa: nu sunt(Lacul Capra)
  • Obiective: Bâlea Lac, Vârful Vânătoarea Lui Buteanu, Vârful Capra. Munții Făgăraș.
  • Track GPS: Bâlea Lac, Vârful Vânătoarea Lui Buteanu, Vârful Capra.
Distribuie pe:
Pornim de la Cabana Balea Lac. Aici e o adevărată aventura sa găsești un loc de parcare gratis,  dacă vrei poți să te duci in parcările cu plată. De aici de la Cabana Balea pornesc mai multe trasee, traseul marcat cu BA ce vine de pe Transfăgărășan pe Vârful Netedu si continua spre Șaua Paltinu, traseul marcat cu PA spre șaua Văiuga si  marcajul TA spre Șaua Caprei pe care vom urca acum.
ora 15:06
Transfăgărășanul, Căldarea Bâlea, Lacul Bâlea si Muchia Bâlea. 
In șaua Caprei găsim bifurcația cu traseul de creastă marcat cu BR al Munților Făgăraș ce vine de pe Iezerul Caprei si continuă spre Lacul Capra - Fereastra Zmeilor, noi schimbăm marcajul, de aici continuăm pe marcaj CA până pe vârful Vânătarea lui Buteanu.
ora 15:40
Lacul Capra capătă culori ireale.  
 In depărtare vedem vârfurile:  Lespezi 2517m, Cornul Călțunului 2505m , Dintre Strungi 2476m si Negoiu 2535m, iar in plan apropiat vârfurile:  Văiuga 2443m, Iezerul Caprei 2417m, Paltinul 2399m, Turnul Paltinu, Lăița 2397m si Lăițel 2391m. In Șaua Văiuga găsim bifurcația cu traseul marcat cu PA ce coboară in Căldarea Văiuga unde face legătura cu traseul marcat cu BA ce vine de pe vârful Netedu si duce la Balea Lac. 
Ajungem si la săritoarea Buteanului unde poteca se bifurca spre vârful Capra si spre Vânătarea lui Buteanu. Daca continui doar spre vârful Capra eviți zona de risc, spre Buteanu trebuie sa traversezi săritoarea dar acum este mult mai ușor de trecut pe aici după ce au fost montate lanțuri de siguranță.  
ora 16:16
Pe Vârful Vânătarea lui Buteanu sărbătorim reușita, și ne felicităm reciproc pentru performanța atingerii celor 13 vârfuri din România. Pe toate aceste vârfuri ne-am mai cățărat, si nu o dată, dar este prima data când o facem într-o singură vară. Recomand tuturor să vă stabiliți astfel de provocări. Nu pot descrie ce sentiment te cuprinde când îți vezi visul indeplinit. Imediat după ce euforia trece, mi-am stabilit noi provocări, dar mi-am adus aminte și de celalalt vis, să mă urc pe toate cele mai înalte vârfuri din toate masivele din România. Aici încă mai am de lucru. 
ora 16:29
 Ne întoarcem înapoi la săritoare si continuam pe poteca pentru a ajunge si pe Vârful Capra 2494m.
ora 16:53
Întoarcerea o facem pe același traseu prin șaua Capra.
17:29
Cabana Balea Lac 

Track GPS: Bâlea Lac - Vârful Vânătoarea Lui Buteanu Vârful Capra, Munții Făgăraș.


Distribuie pe:

Ultimele postări

S-ar putea să-ți placă și:
Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.
Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.
ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche