Minele de fier medievale de la Rimetea - Vf. Bert si Vf. Chisbert

Rimetea: acolo unde răsare soarele de două ori.
Satul Rimetea se remarcă nu doar prin cadrul pitoresc în care se afla, Piatra Secuiului dându-i un farmec aparte, ci și prin istoria sa veche. Localitatea este menționată prima dată încă din anul 1257 cu numele de Toroczcko (Trascău), dar au existat în zonă vestigii încă de pe vremea imperiului roman. Cetatea de piatra de pe Piatra Secuiului a fost singura din Transilvania ce a ținut piept hoardelor tătare. În anul 1493 localitatea primește rangul de târg, iar în 1666 datorită extracției și prelucrării minereului de fier devine oraș. Începând cu secolul al XIII-lea cunoaște o dezvoltare puternică, datorita minerilor germani aduși aici, devenind unul din principalele centre de prelucrare a fierului din Transilvania. Minereul de fier era scos din minele săpate în munți  cu unelte rudimentare, apoi era transportat în vale unde era ars în furnale, obținându-se "pita de fier" care, mai apoi, era prelucrată cu ajutorul ciocanelor acționate de forța apei, pentru obținerea obiectelor din fier atât de necesare în agricultura dar și în gospodarii. În secolul al XIII-lea   funcționau 16 furnale dar în secolul următor când zăcămintele de fier sunt epuizate, minele de fier și fabricile se închid iar localitatea decade devenind preponderent agricolă. În zilele noastre tradițiile manufacturiere și  turismul sunt "mina de aur" a localnicilor, din cele 150 de case ce au intrat în patrimoniu peste 50 sunt transformate în pensiuni, cu mobila tradițională pictată, în unele se pregătește și mâncare tradițională după rețete străvechi, servită în vase pictate cu modele specifice locului. Dacă ajungi în Rimetea, merită să te cazezi la una din numeroasele pensiuni. Din zona Rimetea pornesc numeroase trasee montane, extrem de frumoase, din care amintesc: Colții Trascăului și Piatra Secuiului, Grota Studenților(Portalul Koluk), Vârful Ardașcheia, Vârful Ugerului, Cetatea Trascăului, Cheile Siloșului, Cheile Plaiului, Cheile Vălișoarei, Peștera de la Groși și Poarta Zmeilor dar rezerva-ți timp și pentru vizitarea muzeului din centrul satului, unde poți vedea uneltele medievale ale minerilor și a fierarilor. Traseul spre minele de fier este unul ușor, și poate fi parcurs de oricine, în orice anotimp, povestea se schimbă însă dacă vrei să continui spre vârful Berț și vârful Chisberț, fiind o porțiune nemarcată, există riscul să te rătăcești, dar dacă ai un simț al orientării bun, poți să explorezi fără probleme.

Traseu: Minele de fier medievale

Rimetea - Livada Bătrână - Minele de fier medievale
marcaj:
Varful Berț și Varful Chisberț - intersecție cu traseul 06 CG 
(Rimetea - Varful Ugerului) 
marcaj: nemarcat
 traseul 06 CG - Rimetea
marcaj:
Distribuie pe:
Traseul pornește din centrul satului, la inceput mergem pe marcajele CG si TG în paralel.
La ieșire din sat, ne despărțim de trasul marcat cu CG, (pe care ne vom întoarce la final), continuând pe TG spre Livada Bătrână
Brândușele de toamnă ne zâmbesc. 
Cu Piatra Secuiului în spate, nu ai cum să nu te întorci să faci fotografii.
Copacii îmbrăcați în straie de toamna iți încântă privirea la fiecare pas.
Poteca spre minele de fier este deosebit de frumoasă.
Ajungem și la Livada Bătrână, unde găsim mere și pere. Ne servim cu câteva fructe, fără sa exageram, pentru a rămâne și altor turiști.
Ajungem la "Mina de câmpie", pe care am găsit-o cu greutate, datorita faptului ca este la vreo 50m stânga  față de poteca principală.
Lângă Mina de câmpie există și o sursă de apă. ( nu știm dacă este potabilă)
Imediat după ce trecem de indicator, incepe urcușul, dar nu te speria, nu este greu.
Cum câștigăm un pic de altitudine, panorama spre Piatra Secuiului devine tot mai frumoasă. Aici imi dau seama că am ratat cealaltă mină, trebuia să părăsim poteca principală, undeva spre dreapta.
Spre vârful Bert 1011m nu este poteca sau marcaj, ne deplasăm cu destulă greutate prin vegetația crescută (nu exista nici o borna sau vreun marcaj)
Continuăm pe creasta împădurită și după aproximativ 150m  descoperim un minunat punct de belvedere de unde putem vedea, în dreapta vârful Ugerului și Pădurea de Larice de la Vidolm, în centru se vede absolut fantastic Culmea Ardascheia, iar în stânga Coltul Trascaului și Piatra Secuiului.
Zăbovim câteva minute, liniștea și sălbăticia locului ne vrăjește. 
Culmea Ardașcheia
Varful Ugerului și Pădurea de Laricet de la Vidolm
Piatra Secuiului și Coltul Trascaului
Încercăm să o luăm direct spre vârful Chisberț dar desișul nu ne permite, suntem nevoiți să ne întoarcem câteva zeci de metri, până când găsim un loc în care pădurea ne permite să o traversam. Ajungem la o ruină, ce pare ca a fost cândva intrarea într-o mină de fier medievală.
Bifam și vârful Chisberț 969m, nici aici nu este vreun indicator sau bornă.
De pe vârful Chișbert avem foarte aproximativ 400 până la intersecția cu traseul CG ce vine din Rimetea ocolind culmea Ardașcheia spre Varful Ugerului și apoi coboară spre satul Lunca Arieșului, ideea de a continua spre vârful Ardașcheia se risipește printre picurii de ploaie ce tocmai a inceput.
Forțați de ploaie începem coborârea spre Rimetea, bucurându-ne de priveliști superbe asupra satului și a Pietrei Secuiului
Toamna a îmbrăcat copacii de pe dealuri, culorile ne încântă privirea.
Coborârea spre Rimetea este superbă, la un moment dat trebuie să fi atent, marcajul părăsește drumul de căruțe coborând direct spre sat. Dar nu este o problemă chiar dacă îl ratezi, din acel punct se vede satul, poți continua și pe drum.
Ajungem înapoi la indicatorul de la marginea satului, de aici mai avem câteva minute și ajungem la mașină.
Distribuie pe:

Track GPS - Minele de fier medievale de la Rimetea - Vf. Bert si Vf. Chisbert


Acces spre Rimetea:



jurnaldedrumetii.ro
Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.

Distribuie pe:

Ultimele postări

S-ar putea să-ți placă și:
Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.
ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche