Munții Cindrel, Vârful Cindrel - traversarea masivului din Paltiniș la Cabana Oașa

  
Dacă va zic ca pregătesc tura asta de vreo câțiva ani o sa ziceți ca nu-s normal. Ba n-am avut timp, ba n-am avut cu cine sa fac transferul de mașini. E o adevărată aventura sa traversezi Munții Cindrel într-o singura zi, sa ajungi și acasă. Cea mai mare problema era transferul de mașini, și vreau sa-i mulțumesc în mod special lui Cornel, fără el tura asta nu ar fi fost posibila, cel puțin nu acum, probabil ar fi stat încă în stadiul de proiect. Am tot încercat noi mai multe variante, ba am vorbit cu un prieten ba cu altul. Unul nu putea, altul nu avea timp suficient sa ne ajute. Nu poți sa te superi pe nimeni, ar fi trebuit să-și petreacă jumătate de duminica pentru noi stand în mașină, așteptând sau conducând. Am încercat chiar și varianta cu un taxi dar implica costuri prea mari. Chiar și Andreea a încercat sa găsească o soluție dar pana la urma am decis sa nu mai căutăm ajutor și sa ne descurcam singuri.
           Sâmbătă 23 iunie ora 14 am plecat cu golfulețu și cu skodița lui Cornel spre Cabana Oașa. Odată ajunși acolo am studiat un pic locul unde urma a doua zi sa terminam traseul, apoi am lăsat mașina lui în parcarea din fata cabanei. Am ajuns înapoi în Aiud pe la ora 19. Bineînțeles ca a urmat o noapte alba pentru mine. Io nu știu ce pălăria mea sa mai fac, când am o tura mai speciala io fac planton toată noaptea. E drept ca acum nu eram îngrijorat de traseu în mod special, nu e un traseu foarte dificil, mai degrabă de condițiile meteo si cel mai tare mă îngrijora piciorul meu. In urma cu o săptămână, în timpul alergării pe stadion, am simțit o durere puternica în piciorul stâng, asa ca un cârcel. Si mă doare piciorul de atunci. Daca mă duc și nu-s in stare sa fac tura? Daca îmi agravez situația și voi fi nevoit sa fiu adus pe sus de pe munte. Chiar si Dan mi-a zis sa nu risc, mai ales ca peste o săptămână avem programat sa traversam Munții Parâng de la Urdele în stațiunea Parâng. Uite așa a trecut noaptea.
           Duminica 24 iunie ora 3:30 suna alarma de la telefon. Ora 3:50 eram deja la Andreea în fata blocului la 3:55 am ajuns si la Daniela apoi am plecat toți 4 sa îl luam și pe Cornel din Galda de Jos. Ora 5: 35 eram deja în Păltiniș. Ora 5:45 am intrat în traseu.
Traseul stabilit a fost :

Traversare Cindrel

Păltiniș - Poiana Muncel - Transcindrel (1km)
marcaj:

 Transcindrel -Șaua Bătrâna - Vf. Rozdesti 1952m - Șaua Șerbănei - Vârful Cânaia2057m - Șaua Cânaia - Iezerul Cindrel - Vârful Cindrel 2244m - Platoul Diavolului - Vf Frumoasa 2184m - Vf Serbota Mare - Vf. Oasa Mare 1731m - Cabana Oasa
marcaj:
  • Coordonate intrare în traseu: Stațiunea Păltiniș Sibiu
  • Coordonate iesire din traseu: Cabana Oasa Alba
  • Durata: 10h 40'
  • Distanta parcursa: 33km
  • Diferențe de nivel: ↗1239m↘1392m
  • Dificultate: mediu/dificil
  • Starea marcajelor: buna
  • Surse de apa: Saua Batrana - Izvorul P.Babei
  • Obiective: Creasta Cindrel
  • Participanți: Cornel, Daniela, Andreea, Erika și Toni
  • Track (Trail GPS ):Traversare Cindrel
  • Data: 24.06.2018


 Ar mai fi fost varianta sa urcam în Șaua Bătrâna și pe marcaj cruce roșie, dar am vrut sa scurtez traseul pentru a evita problemele pentru piciorul meu. Oricum aproape toată tura am făcut cu o durere ca de la cârcel în piciorul stâng, e drept că pe finalul turei nu am mai simțit durere. Curios.
Din Păltiniș am urmat drumul "TransCindrelul" pană în Poiana Muncel pe marcajul:
Traseu ce duce la barajul Gatul Berbecului


din Poiana Muncel intram pe traseul banda roșie pana la Cabana Oasa




traseul continua pe Transcindrel încă aproximativ 900m apoi intri pe poteca ce duce spre Șaua Bătrâna


Șaua Bătrâna
Atenție! In șaua Bătrâna este celebrul izvor Pizda Babei. Bea liniștit și umpleți sticla ca este ultimul loc în care poți lua apa.  Pe harta îl găsești cu numele de p. Babei, dacă nu ai știut de la ce vine "p"- ul, acum ai aflat. 😊

Vârful Surdu
Sâmbăta când am verificat ultima data condițiile meteo, arata ploi cu descărcări electrice după ora 12 în zona Păltiniș șansele de ploaie erau crescute la ora 16, temperatura pe vârful Cindrel era de 5 grade temperatura resimțită de -3 grade.




gheata de pe bălti demonstra cat de rece e


Saua Besineu


Vârful Rozdești 1952 m
 Vârful Rozdești 1952 m (photo Andreea)


Șaua Șerbanei



Refugiul Canaia




Iezerul Mare
Iezerul Mare


Iezerul Mare

Iezerul Mare
De aici mai avem circa 10 minute pana în vârf.

Vârful Cindrel, Munții Cindrel este la cei 2.245 m ai săi, cel mai înalt vârf montan din Munții Cindrel.





















Track GPS
YouTube
Distribuie pe:

Ultimele postari

S-ar putea să-ti placă si:
Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.
Sustine jurnaldedrumetii.ro

Proiectul jurnaldedrumetii.ro a pornit din dorința de a ajuta pe cei ce doresc sa străbată potecile munților, împărtășind din experiența noastră. Dacă consideri că ți-au fost utile informațiile de pe blog susține și tu proiectul nostru.


Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.
ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

2 Comentarii

  1. Salut! Cat timp a durat traseul? Si, mai ales, ce distanta si ce diferenta de nivel e de la Cabana Oasa pana la Paltinis?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut. Ai aici track-ul
      https://www.wikiloc.com/hiking-trails/paltinis-muncel-batrana-rozdesti-cindrel-frumoasa-serbota-mare-cabana-oasa-26043956

      Ștergere
Mai nouă Mai veche