Circuit Scărița Belioara.

Rezervația geo-botanică Scărița Belioara: - este situată în Masivul Muntele Mare și se întinde pe o suprafață de 140 ha. Altitudinea maxima este de 1371 m pe vârful Scărița. Declarată rezervație botanica din 1935 adăpostește multe specii de plante rare din care amintim: mărtăloaga, crinul pestriț, laleaua pestriță, gențiana cupa, strugurii ursului, sângele voinicului, argințica și multe altele. Pe teritoriul rezervației o să găsiți numeroase peșteri cum ar fi: Peștera Lungă, Peștera Călugărului, Peștera lui Filip, Peștera fără Fund, Peștera Roșie și cea care e cea mai frumoasă dintre ele: Coșul Boului care îți încântă privirea încă de la intrarea în rezervație. Pereți verticali, abrupturi spectaculoase, văi și cascade, păduri cu arbori seculari, sate în care mai găsești case cu acoperiș din paie, sunt multe din minunățiile pe care le poți vizita aici. Indiferent în ce perioadă a anului alegi să vizitezi rezervația, o să rămâi fermecat de aceste locuri din inima Transilvaniei.




Casa cu acoperiș din paie - Poșaga de Sus. Alba
Traseu Circuit Scărița Belioara :
 Poșaga de Sus - Belioara - La Măteoaie - Șaua La Răscruce - vârful Muntele Plaiului - Șesul Craiului - sub vârful Scărița - Poiana Cornu Pietrei - Culmea Brădeţel - Belioara - Poșaga de Sus
marcaj:
  • Coordonate intrare în traseu:46°29'06.3"N 23°22'10.0"E
  • Durata:7h
  • Distanta parcursa: 11.8km
  • Diferențe de nivel: 762m
  • Dificultate: ușor/mediu
  • Starea marcajelor: buna
  • Surse de apa: izvor La Măteoaie
  • Obiective: Circuit Scărița Belioara
  • Participanți: Doina, Andreea, Erika și Toni
  • Track (Trail GPS ):
octombrie 2015

Cum ajungi la Rezervația geo-botanică Scărița Belioara:
- de pe DN75 la intersecția cu Poșaga o iei DC 42 spre localitatea Poșaga de Sus de unde continui pe valea Belioarei. De la intersecție până la intrarea în traseu sunt aproximativ 10 km.

Drumul este în stare buna și poate fi practicat de orice tip de mașină.

Intersecția spre Poșaga de Sus
Din Posaga de Sus, să nu te rătăcești, urmărești marcajul CR

    In cursul săptămânii am stabilit împreună cu Èrika, Doina și Andreea, ca duminică să facem circuitul Rezervația Scărița-Belioara. Sâmbătă după ce am terminat treaba la birou, am plecat la țară, să dăm de-mâncare la Lipiciuc (pisica noastră) și la puii ei. Noaptea am avut-o albă, vinovată nu a fost luna sau vreun alt astru, ci febra și stările de vomă și greață pe care le-a avut Erika. Dimineața dacă as fi avut semnal la telefon as fi anunțat ca nu mai mergem. Si bine că nu am făcut-o, pană la urmă a fost o zi frumoasă. Întotdeauna am zis că femeile sunt mai puternice ca noi, ăștia, care ne credem mari și tari, eu nu știu dacă as fi reușit să fac traseul după noaptea pe care a avut-o ea. 
Circuitul Scarita-Belioara este marcat cu :













TRACK GPS : 

 

ACCES:

 
Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.

#haisitumeritaefortul
#jurnaldedrumetii
#pevisenusepunepraful


Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.
ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

1 Comentarii

Mai nouă Mai veche