Scocul Urzicarului si Podul Suspendat din Dâlma Ciocanelor.

Scocul Urzicarului și Podul Suspendat din Dâlma Ciocanelor este unul din cele mai frumoase trasee din Munții Piule Iorgovanu (Retezatul Mic), un traseu în care se îmbină frumosul cu adrenalina dată de cele câteva săritori, de potecile înguste printre stâncile care parcă vor să te strivească. Încă de la intrarea pe traseu rămâi cu gura căscată de uimire de ce au putut face ghețarii, pe vremea când ei stăpâneau pământul și pârâul Urzicarului, cum s-a "jucat", la propriu, cu muntele, săpând cu măiestrie și gratie, creând un canion îngust și extrem de spectaculos. Ajuns la capătul traseului, vezi printre copaci, cum stă parcă agățat de cer, Podul Suspendat. Primul lucru la care m-am gândit a fost, cum voi descrie eu pe blog podul ăsta, pentru că superlativul îmi părea un cuvânt insuficient pentru a descrie acest mirific loc, care, după părerea mea eclipsează și Podul lui Dumnezeu, prin sălbăticia locului și frumusețe.
Pentru a ajunge la Scocul Urzicarului urmezi DN66A din Uricani spre Cabana de Vânătoare Campusel. După aproximativ 10 km din localitatea Câmpul lui Neag ajungi într-o pajiște alpina numita și Câmpul Mielului. Din aceasta pajiște se pornește pe traseul Scocul Urzicarului. Traseul urmărește valea seacă formată de pârâul Urzicarului, și traversează cheile formate de acesta. Cheile au ceva special, locul strâmt săpat de apa, te copleșește, și îți dă un sentiment de claustrofobie. Tot aici îl găsești și pe Uriesul din Scocul Urzicarului, care necontenit păzește accesul spre Cheile Urzicarului și Podul Suspendat, dar te lasă sa treci dacă promiți că nu lași mizerie în urma ta. Traseul tematic Scocul Urzicarului și Podul Suspendat din Dâlma Ciocanelor este marcat cu "floare roșie", un marcaj rar întâlnit pe potecile din România, dar cel mai probabil acest marcaj va fi schimbat după omologarea traseului. Traseul este periculos iarna, motiv pentru care e interzis și are o dificultate.mediu - dificil, depinde de pregătirea care o ai, dar și de experienta ta de a trece peste cele 3-4 praguri amenajate. Traseul poate fi parcurs în 3-4 h, dacă nu stai mult de povesti cu Urieșul.

Câmpul Mielului  - Scocul Urzicarului - Podul Suspendat

 marcaj: "floare roșie"

Floarea poate fi întâlnită pe toată lungimea traseului, pictată cu drag pe copaci,
 pe cealaltă am dus-o acasă ... definitiv.

Distribuie pe:


Parcam regulamentar pe marginea drumului
 
Câmpul Mielului locul de pornire pe traseul  Scocul Urzicarului și Podul Suspendat
 

Indicatorul nu se vede din drum, este la o distanta de cca 25m pe partea stângă în primul brad.

Panou informativ cu câteva date despre traseu, după cum vedeți exista câteva mici diferențe intre datele de pe panou și cele furnizate de mine. Aceste mici diferențe sunt datorate cel mai probabil datorita aplicațiilor folosite sau GPS- urilor de pe aparatele cu care înregistrezi. Sunt sigur ca și voi ați avut ocazia, ca într-o tura sa se înregistreze pe același traseu, distante diferite, date de către aplicații diferite. In trupa noastră cine a înregistrat mai multi km cu ăla am fost în tura 😋
Harta traseu

Nu știu daca este o regula generala, sau ni se întâmpla doar noua, eu am impresia ca apune soarele pana când reușim sa ne aliniem corespunzător pentru o poza de grup.
 
 

 Traversam poiana, pe aceasta porțiune nu sunt marcaje dar, din drum se vede clar unde este intrarea în chei.

 Pentru a ajunge la primele stânci trebuie sa fi elegant ca o căprioara, să aluneci cu gratie printre urzici, mai ales dacă ești în pantaloni scurți.


 Ajungem la primul prag, care este asigurat cu o funie. Trage de funie de 2 ori și verifica rezistenta ei, exista riscul sa se rupă dacă este putredă. Cel mai probabil din cauza acestor praguri cei care au marcat acest traseu au zis ca este mediu spre dificil. Toate pragurile pot fi trecute fără probleme cu un pic de atenție.

poteca îngusta șerpuiește maiestuos printre stânci


Ajungem și la Urieșul din Scocul Urzicarului ...
le-am lăsat pe fete înainte, pentru a-l îndupleca și cine știe poate era și minată poteca.

 





 


Ajungem la al doilea prag, acesta este amenajat cu o scara. Distanta mare dintre trepte au pus in încurcătura pe fete, mai ales în capătul superior, ne amuzam copios când, Cornel a zis ca în tura asta fetele trebuia sa fie echipate obligatoriu cu fuste mini. Chiar trebuie luata în considerare sugestia lui😜 Si aici ar fi bine sa verifici rezistenta treptelor, umezeala face lemnul sa putrezească. 






Al 3 -lea prag
Urmează o porțiune abruptă, noroioasă, neasigurata. Problema mai mare apare pe coborâre, dar te poți ajuta de rădăcini.

Podul Suspendat o capodopera a naturii.





Dupa ce ne fotografiem din toate unghiurile posibile, si cu toate găurile începem coborârea înapoi pe același traseu
Cu atenție trecem de toate pragurile

Ne admiram palmele muncite









Distribuie pe:

Track GPS Scocul Urzicarului și Podul Suspendat din Dâlma Ciocanelor



Acces dinspre Campul lui Neag:


Acces dinspre cabana de vânătoare Campusel:

Loc de campare - intrare în traseu Câmpul Mielului
 

jurnaldedrumetii.ro
Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.

Distribuie pe:

Ultimele postari

S-ar putea să-ti placă si:
#pevisenusepunepraful
#haisitumeritaefortul
#jurnaldedrumetii

Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.
Sustine jurnaldedrumetii.ro

Proiectul jurnaldedrumetii.ro a pornit din dorința de a ajuta pe cei ce doresc sa străbată potecile munților, împărtășind din experiența noastră. Dacă consideri că ți-au fost utile informațiile de pe blog susține și tu proiectul nostru.

ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche