Zăpodie, Muntii Apuseni.

Odată ajuns în Zăpodie o să te simți teleportat în timp, casele rupte parcă din istorie, risipite pe colinele din jur într-un cadru fermecător te îmbie la meditație. Nu poți să nu te gândești la modul simplu de viață pe care îl duc locuitorii acestui cătun, atunci când, pe timp de vară, urcă cu animalele la păscut. Atât de simplu își duc traiul, și cum ne place nouă să ne complicăm existenta. Cred că dacă mi-ar fi sunat telefonul atunci, as fi dat cu el de pământ, de trei ori. In aceasta zonă, în urmă cu peste 60 de ani se ascundeau membrii grupării Șușman, care erau urmăriți de securitate pentru lupta lor împotriva regimului comunist. Locuitorii din zonă care urcau aici cu animalele le aduceau alimente. Drept pedeapsă pentru că i-au ajutat pe partizani, o bună parte din locuitorii cătunului Săgagea au fost deportați în Bărăgan. In Zăpodie poți ajunge din mai multe direcții, fie din Săgagea, care este la doar 3 km distanță, fie de pe Scărița-Belioara, sau din Stațiunea Muntele Băisorii. Noi am decis să urcăm din Satul Lunca Largă, jud. Alba.

Traseu Zăpodie: 

sat Lunca Larga - Valea Ocoliș - Valea Tisei - Zăpodie - Vârful Șovaru 1310m - Valea Jgheburoasa (circuit)
 marcaj: fără marcaj turistic

  • Coordonate intrare în traseu: 46°31'50.7"N 23°24'22.2"E
  • Durata: 5h
  • Distanta parcursa: 14,09km
  • Diferențe de nivel: 636m
  • Dificultate: ușor/mediu (conform Criteriile de clasificare a traseelor turistice montane)
  • Starea marcajelor: fără marcaje turistice
  • Surse de apa: Valea Ocoliș, Valea Tisei, apoi pe întoarcere valea Jgheburoasa
  • Obiective: Zăpodie
  • Data: 31 mai 2020
  • Track (Trail GPS): Zăpodie



 

 

 Track (trail GPS)Zăpodie 


Acces Zăpodie:

De pe DN75 urmezi indicatorul spre Ocoliș, Runc, treci prin Cheile Runcului (care merita vizitate ) și ajungi în satul Lunca Larga. La 300 m de ieșirea din sat găsești pe dreapta un bazin mare de apa, e locul unde ai cel mai mult spațiu de parcare.

Distribuie pe:
Ultimele postări

S-ar putea să-ți placă și:
  • Piatra Grohotișului, Munții Trascău.
    05.12.2020 - 0 Comments
    Scotocind harta Trascăului pentru a găsi noi obiective de atins, redescoperi vârfuri pe care îți dorești să pui bocancul, chiar dacă nu există poteci sau marcaje. Traseele spre vârfurile nemarcate sunt o adevărată provocare. Îți faci un trail…
  • Pestera lui Pestereanu si Muzeul viu "La Origini"
    21.03.2021 - 0 Comments
     Tătă iarna n-o fost atâta zăpadă în Trascău, câtă am avut în primăvara asta. In loc de ghiocei și leurda am avut parte de poteci neumblate acoperite de zăpadă, făcând o adevărată aventura traversarea lor. Azi vom porni spre un alt cătun uitat…
  • Cascada Pătrăhăiţeşti  (cascada Buciniş)
    01.05.2017 - 0 Comments
    Cascada Pătrăhăiţeşti cunoscută și sub numele de cascada Buciniș se află în Munții Bihor sub Vârful Curcubăta Mică pe valea Buciniș. Cascada are o înălțime de aproximativ 14 m în doua trepte. Traseul este ușor și poate fi făcut de oricine, este…
  • Vârful Gugu 2291 m
    25.09.2016 - 0 Comments
    Vârful Gugu se află în Munții Godeanu, în proximitatea Masivului Retezat, la o altitudine de 2291 metri, la 25 km de Poiana Mărului din Caransebeș. Mulți turiști vin anual să viziteze zona, una dintre cea mai ciudată din România. Se spune că la…
Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.

Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.
ToniGrecu

Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche